Mand dømmes for opfordring til drab på hele Folketinget


Foto: Folketinget.dk, Anders Hviid


Retten i Helsingør har mandag idømt en 37-årig mand 60 dages betinget fængsel for på Facebook at have opfordret til at dræbe samtlige medlemmer af Folketinget.

I retten erkendte den dømte, at han 20. juni 2016 satte sig til tastaturet og skrev et harmdirrende indlæg på en Facebook-side tilhørende gruppen “Stop Islamiseringen af Danmark”:

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

“kan de ik også lige skyde alle inden på Christiansborg…De er da for syge i hovedet…smid en fucking bombe”, lød opfordringen fra den 37-årige som en reaktion på en politisk debat på tv.

På den baggrund fastslår retten, at den tiltalte offentligt har tilskyndet til en voldelig forbrydelse i form af skyderi og bombeanslag.

Ved strafudmålingen indgik det som en skærpende omstændighed, at forbrydelsen var foranlediget af en politisk debat.

I dommen påpeger retten således, at der er et særligt behov for beskyttelse af aktørerne i de demokratiske institutioner mod overgreb, der har sammenhæng med deres arbejde, herunder deltagelse i den politiske debat.

– Det indgik imidlertid samtidig som en formildende omstændighed, at de konkrete ytringer efter deres karakter og sammenhæng i højere grad fremstår som ureflekterede vredesudbrud end som gennemtænkte, lyder det fra retten.

De 60 dages fængsel blev gjort betinget med vilkår om tilsyn af Kriminalforsorgen i et år.

Det skyldes, at den dømte var fundet uegnet til at udføre samfundstjeneste, hvilket ellers typisk er betingelsen for, at en fængselsstraf gøres betinget.

Den dømte modtog dommen.

/ritzau/