Nato-styrker vil beskytte freden i Kosovo med alle midler


Arkivfoto

Natos fredsbevarende styrker i Kosovo er klar til gøre alt, hvad der står i deres magt, for at opretholde freden mellem Kosovo og Serbien.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, onsdag.

- Hvis stabiliteten bliver bragt i fare, er Natos styrker i Kosovo (KFOR) klar til at tage alle midler i brug for at sikre et trygt og sikkert miljø og for at sikre bevægelsesfrihed for alle folk i Kosovo, siger Stoltenberg.

Kosovo erklærede uafhængighed fra Serbien i 2008. Det er anerkendt som selvstændigt land af størstedelen af Natos medlemmer - herunder Danmark.

Serbien anerkender ikke Kosovos selvstændighed.

Den seneste tid er spændinger mellem landene taget til. Det er sket, efter at Kosovo blandt andet præsenterede nye regler for nummerplader.

De nye regler betød, at serbere, der bor i det nordlige Kosovo, vil blive påkrævet at have kosovoske nummerplader på deres biler.

Spændingerne blev dæmpet en smule, da Kosovos premierminister, Albin Kurti, sagde, at reglerne ikke vil træde i kraft før 1. september. Nato-styrker var desuden med til at få fjernet vejblokeringer, som serbere havde sat op.

Alligevel er der stadig stor fjendtlighed mellem de to parter.

Albin Kurti skal torsdag mødes med Serbiens præsident, Aleksandar Vucic, i Bruxelles. Her skal de - med hjælp fra EU - diskutere situationen.

Vucic har på forhånd spået, at det bliver svært. De to ledere er nemlig stort set uenige om alt, siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den internationale KFOR-mission i Kosovo består af cirka 3700 soldater.

/ritzau/Reuters