Henvendelser fra 200 mennesker med handicap fortæller blandt andet, at de ikke kan betale deres medicin, efter at regeringens omstridte kontanthjælpsloft er trådt i kraft.
Det meddeler Danske Handicaporganisationer, som repræsenterer 32 handicaporganisationer med tilsammen 330.000 medlemmer.
Like localeyes.dk på FacebookDanske Handicaporganisationer vurderer, at op mod 1000 handicappede personer er berørt af kontanthjælpsloftet. De har ikke mulighed for at leve op til regeringens krav om at arbejde 225 timer om året.
– Hvis man har smerter og ikke kan komme ud af sengen, fordi man ikke har råd til medicin, så kan man jo ikke komme på arbejde, lyder det fra formand Thorkild Olesen.
Ifølge ham skubber loftet folk, der i forvejen har det svært, ud over kanten.
De 200 henvendelser kommer blandt andet fra spastikere, kørestolsbrugere og hjerneskadede, lyder det.
Kontanthjælpsloftet sætter en grænse for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Flere af oppositionens partier ventes at bringe kontanthjælpsloftet op under Folketingets åbningsdebat torsdag.
Men ifølge regeringen er der taget “betydelige sociale hensyn” til mennesker med handicap i forbindelse med kontanthjælpsloftet.
Sådan lyder det blandt andet i en kronik, som Jyllands Posten bringer 19. september af social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V).
Men det er langt fra tilfældet, mener Thorkild Olesen.
I kontanthjælpsloftet er handicappede, der bor i en særlig bolig eller får særlig støtte, undtaget. Men ifølge formanden omfatter det langt færre, end regeringen har givet udtryk for.
Ændringen, som forligspartierne tilføjede, omfatter omkring 500 mennesker. Men i virkeligheden er langt flere berørt af kontanthjælpsloftet, lyder det fra formanden.
– Når jeg ser på de her tal, kan jeg ikke se de vidtgående, sociale hensyn, der ifølge regeringen er blevet taget. Det her er simpelthen en ommer, siger Thorkild Olesen.
Hvis man skal hjælpe de handicappede, der bliver fanget i det her system, kræver det en ordentlig udlugning i kontanthjælpsmodtagerne, mener formanden.
Ifølge ham skal de, der ikke er i stand til at arbejde under regeringens forudsætninger, fritages. Derefter skal de henvises til et ressourceforløb og få afklaret, om de skal i fleksjob eller komme på førtidspension.
– alt andet er uanstændigt overfor de her mennesker, siger Thorkild Olesen.
/ritzau/