Christiania melder pas på politiets overvågning


Modviljen mod overvågning på Christiania er ikke overraskende.

Og christianitterne skulle have meldt tydeligere ud, at det var en uholdbar løsning, da politiet hængte videokameraer op i fristaden.

Sådan lyder det fra talsmand for Christiania Risenga Manghezi.

Torsdag aften har beboerne på Christiania holdt fællesmøde for blandt andet at diskutere overvågningsudstyret, som ad flere omgange er revet ned.

– Jeg vil sige, at det er relativt forudsigeligt, at kameraerne blev revet ned. Og mit indtryk er, at det har politiet også vidst, siger Risenga Manghezi.

Midt i september hængte politiet kameraer op som en midlertidig foranstaltning. Forinden skrev Fonden Fristaden Christiania i et brev til Københavns Politi, at den hverken kunne eller ville modsætte sig det.

Udmeldingen blev af politiet tolket som et stort gennembrud i samarbejdet mellem ordensmagen og fristaden.

– Der har været ærgrelse over, at Christiania ikke var bedre til selv at forklare, at vi ikke syntes, det var en holdbar løsning, siger Risenga Manghezi.

31. august blev to politibetjente og en civil skudt og såret ved Christiania. Gerningsmanden var ifølge politiet en pusher, der solgte hash i fristaden.

Episoden fik christianitter til at rydde Pusher Street for hashboder, hvorefter politiet satte overvågning op som et middel mod den ulovlige handel.

Men kameraerne blev fjernet efter bare få timer.

Det understreger, at politiets indsats ikke er vejen frem, hvis kriminalitet skal ud af fristaden, mener Risenga Manghezi.

– Det er en gentagelse af det gamle spil, som har været her i årevis. Politiet kommer ind på Christiania og fjerner hashboder. Og så går der ti minutter, og så kommer boderne op igen.

– På Christiania tror vi ikke, at politiet er løsningen. Der skal politiske løsninger til, siger Risenga Manghezi.

En politisk løsning kan ifølge Christianias talsmand være en legalisering af cannabis. For det vil gøre lyssky handel med hash på Christiania overflødig.

/ritzau/