Mindreårige brude må igen bo med ægtemand på asylcentre


Det var i visse tilfælde i strid med flere internationale konventioner, da udlændingeminister Inger Støjberg (V) i februar besluttede at holde ægtepar, hvor den ene part var mindreårig, adskilt på landets asylcentre.

Derfor får enkelte par nu lov til at flytte sammen igen. Det oplyser Udlændingestyrelsen ifølge Metroxpress.

– I nogle af disse sager er det vurderet, at det ikke vil være foreneligt med Danmarks internationale forpligtelser at opretholde den separate indkvartering, hvorfor disse par har fået tilbud om at blive indkvarteret sammen, hedder det ifølge avisen i et Folketingssvar til Alternativets integrationsordfører, Josephine Fock.

Siden februar har asylansøgere under 18 år ikke kunnet bo sammen med deres ældre ægtefælle eller samlever på danske asylcentre.

Folketingets Ombudsmand blev inddraget i sagen, da han i marts modtog en klage fra et syrisk ægtepar, en 17-årig gravid kvinde og hendes 26-årige mand. De var blevet adskilt og placeret på to forskellige asylcentre.

Efter Ombudsmanden er gået ind i sagen, har Udlændingestyrelsen gennemgået en række sager og truffet nye afgørelser.

Det vides ikke, hvor mange der har fået tilbuddet om at kunne bo sammen igen.

Men i folketingssvaret fremgår det, at der er blevet taget hensyn til “parternes alder, herunder hvor stor aldersforskellen er, den mindreåriges modenhed, om parret har børn sammen, om der foreligger et element af tvang, og om der i øvrigt foreligger helt særlige omstændigheder, for eksempel i visse tilfælde af sygdom”.

At det nu viser sig, at adskillelsen var på kant med blandt andet børnekonventionen og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, udstiller, at beslutningen var forhastet, mener Claus Juul, der er chefjurist i Amnesty.

– Man har kørt på automatpilot og udelukkende haft fokus på, at vi skal bekæmpe tvangsægteskaber – og dét i en sådan grad, at man har glemt at kigge på de involverede personer. Man har så at sige tabt mennesket af syne, siger han til Metroxpress.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra Inger Støjberg. men både Dansk Folkeparti og De Konservative forstår ikke beslutningen om at lade enkelte par flytte sammen igen.

Det fremgår af Udlændingestyrelsens nye regler for indkvartering af par, hvor en af ægtefællerne er mindreårig på asylcentrene, at mindreårige ægtefæller eller samlevere som overvejende hovedregel skal bo hver for sig, medmindre der foreligger helt særlige omstændigheder.

/ritzau/