Britisk ministerium: Russisk Wagner-gruppe er i Ukraine


  Arkivfoto


  Storbritanniens militære efterretningstjeneste siger mandag, at Rusland bruger det omstridte private, militære sikkerhedsfirma Wagner til at forstærke sine fronter i Ukraine.

  Wagner Gruppen har lavere standarder ved rekruttering end militæret og hyrer straffefanger og personer, som er blevet uegnede til at gøre tjeneste som soldater.

  – Det har potentielt indvirkninger på det russiske militærs effektivitet, hedder det i en opdatering fra det britiske forsvarsministerium, der henviser til oplysninger fra efterretningstjenesten.

  Wagner Gruppen har uklare koblinger til det russiske militær og myndigheder. Den menes at have tætte forbindelser til det russiske sikkerhedsapparat, herunder efterretningstjenesten GRU. Det benægter Ruslands regering.

  Wagner Gruppen har været til stede og spillet en rolle i konflikter i afrikanske lande, blandt andet i Libyen og Mali.

  I flere tilfælde har enheder fra Wagner kæmpet sammen med russiske styrker. Andre gange på vegne af lokale regimer eller krigsherrer.

  Op til 10.000 soldater menes at have været ansat af dem siden 2014.

  Ukraine har for nylig beskyldt to medlemmer af Wagner Gruppen for krigsforbrydelser.

  Et tidligere medlem af Wagner Gruppen, Marat Gabidullin, har tidligere i år udtalt sig om gruppen til medier i Paris. Han har også udgivet en bog om sin tid som tidligere kommandant i det omstridte foretagende.

  Bogen er udgivet i Rusland. Marat Gabidullin er selv født i det centrale Rusland, hvor han i ti år var officer i den sovjetiske hær.

  Han hørte i 2015 om Wagner Gruppen, der i Moskva omtale som “Putins skyggehær”. Den skal være blevet oprettet i 2014 af en russisk veteran fra krigen i Tjetjenien.

  – Det er en meget fleksibel gruppe, hvis struktur hele tiden kan ændres og tilpasses, siger Gabidullin ifølge den amerikanske tv-station NPR.

  Gabidullin, som i dag er midt i 50’erne, siger, at han var tre år i Syrien med gruppen, som også er kendt for at sprede falsk information og propaganda.

  – Det gjaldt om at sikre hurtige sejre, men det var lige så vigtigt, at vi kunne skjule alle militære tab, har han sagt til NPR. Han siger, at russerne led store tab i Syrien, hvilket ikke er kendt.

  Kevin Limonier, en specialist i Wagner Gruppen, som underviser i geopolitik på Paris Universitetet 8 siger til NPR, at Wagner Gruppen adskiller sig fra eksempelvis det berygtede amerikanske Blackwater.

  Blackwater blev blandt andet kendt på at tjene milliarder af dollar i Irak og Afghanistan.

  I modsætning til Blackwater har Wagner Gruppen ifølge Limonier ikke har nogen struktur. Til gengæld har gruppen et hav af navne og er ekstrem vanskelig at spore.

  Vestlige regeringer og analytikere mener, at den russiske oligark Jevgenij Prigozjin finansierer Wagner.

  Prigozjin er eftersøgt af FBI for indblanding i USA’s præsidentvalg i 2016, hvor han skal have stået bag spredning af misinformation i vesten for at tjene russiske interesser.

  /ritzau/Reuters