Principiel dom i svensk højesteret: Par uden sexliv var samboende


  Arkivfoto


  Sveriges højesteret siger i en principiel afgørelse, at par, som bor sammen uden at have et seksuelt forhold, kan regnes som et samboende par.

  Spørgsmålet er blevet behandlet i det svenske retsvæsen i forbindelse med en strid om, hvem der har ret til penge fra en afdød kvindes livsforsikring.

  Sagen gælder to kvinder, som boede sammen og havde fælles økonomi. En del af deres omgangskreds betragtede dem som venner. Andre opfattede dem som et egentligt par.

  Da den ene kvinde døde, opstod der en strid mellem den anden kvinde og den afdøde kvindes efterladte familie. Striden handlede om, hvem der havde ret til pengene fra den afdøde kvindes livsforsikring.

  Forældrene til den døde kvinde fremhævede under retssagen, at de to kvinder ikke havde et seksuelt forhold og dermed ikke kunne regnes som samboende, men blot var et vennepar, som delte bolig.

  Den anden kvinde fremhævede derimod, at de to havde et dybt følelsesmæssigt forhold, og at de opfattede sig selv som et par.

  Den svenske lov om samboerne fra 2003 anser to personer, der bor fast sammen i et parforhold og som har fælles økonomi, som samboende.

  I bemærkningerne til loven står der, at det gælder personer, som er i et forhold, der normalt indebærer et seksuelt samliv.

  Den svenske højesteret mener imidlertid, at en stærk følelsesmæssig relation er tilsvarende til forholdet mellem et gift par.

  Kvinden får dermed ret til at få udbetalt forsikringspengene, omkring 224.000 kroner, efter sin afdøde partner.

  /ritzau/TT