Regeringen vil give skatterabat til Airbnb-udlejere


Uanset om du er glemsom, udspekuleret eller decideret skattesky, vil regeringen nu lade dig tjene endnu flere penge som selvbestaltet Airbnb-udlejer, skriver Politiken mandag.

Det skal ske ved, at det såkaldte skattefrie bundfradrag hæves med 10.000 kroner for alle boligtyper, så skattereglerne bliver endnu mere fordelagtige for de titusindvis af danskere, der lejer privaten ud.

Der er dog en betingelse for gavmildheden. Skatterabatten bliver kun aktiveret, hvis portaler som Airbnb selv frivilligt sørger for systematisk at indberette de indtægter, deres brugere henter hjem på den populære udlejningsform.

– Deleøkonomien vinder indpas i vores hverdag på rigtig mange områder, og det ser vi som en positiv udvikling. Men vi er også helt klar over, at vi risikerer at få en meget omfattende sort økonomi, hvis ikke vi i tide får skabt nogle tydelige færdselsregler.

– Her tilbyder vi nu en skatterabat til de borgere, der til gengæld bliver registreret i Skats systemer via deres udlejningsportaler, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Politiken mandag.

Og det er ikke småpenge, regeringen er parat til at dele ud: Har du en ejerbolig, udgør dit skattefrie bundfradrag i dag 1,3 procent af den offentlige vurdering af din bolig.

Er vurderingen eksempelvis sat til tre millioner kroner, kan det skattefrie bundfradrag opgøres til 39.900 kroner om året. Du skal altså først betale skat af indtægten, når den passerer dette beløb. Med regeringens forslag stiger beløbet til 49.900 kroner.

Når det gælder leje- og andelsboliger, bliver bundfradraget beregnet som to tredjedele af den årlige husleje eller boligafgift. Betaler du 100.000 kroner om året i husleje, kan du i dag tjene godt 66.000 kroner om året uden at skulle betale skat af dem.

Med den nye rabat vokser fradraget til 77.000 kroner. Det er dog ikke alle boligforeninger, der tillader denne form for udlejning.

Hos Socialdemokraterne er man umiddelbart ikke afvisende over for forslaget, selv om man vil sikre sig, at det ikke skader den danske model.

– Når man bruger de her deleøkonomiske udbydere, skal man betale den skat, man skal.

– Det her er et forsøg på at gå den vej, og hvis det lykkes, kan vi se på, om det er noget, der kan generaliseres til andre områder. Men vi afventer, hvad ministeren ellers spiller ud med, siger erhvervsordfører Thomas Jensen (S).

/ritzau/