Biskopper: Krænkende handlinger i folkekirken tolereres ikke


    Arkivfoto


    Krænkende handlinger i folkekirken tolereres ikke.

    Har man oplevet noget, skal man henvende sig.

    Det er nu budskabet i en fælleserklæring fra landets ti biskopper og godt 1700 menighedsråd.

    – Krænkende og grænseoverskridende handlinger og seksuel chikane er uacceptabelt, og den åbne samtale er nødvendig for, at vi kan få fat om problemerne, lyder de indledende ord.

    I den senere tid har der kørt en sag om krænkelser i Vor Frue Kirke i København. Den er ikke udslagsgivende for udtalelsen, uddyber en af underskriverne bag.

    Men sagen har gjort, at kirken ser sig forpligtet til at sætte fokus på emnet, oplyser Elof Westergaard, som er biskop i Ribe Stift.

    – Der er en samtale i offentligheden, som gør, at vi har følt det vigtigt at få det adresseret og sagt, at det er vigtigt for os, at alle skal føle sig trygge i folkekirken, siger han.

    Sagen i Vor Frue Kirke bliver undersøgt af advokater. En del af kritikken har gået på, at biskoppen og menighedsrådet var bekendt med sagen, der strækker sig tilbage til 90’erne. Menighedsrådet valgte at politianmelde manden, mens biskoppen ikke greb ind.

    – Det er vigtigt for os at udtrykke, at det ikke er tilfældet, at man skal føle sig utryg ved at henvende sig. Det er noget, vi tager meget alvorligt, siger Elof Westergaard.

    Han henviser til, som det står i erklæringen, at der i dag findes instanser mod krænkende adfærd i kirken.

    Folkekirkens Arbejdsmiljøråd, som er et forum for medarbejdere og arbejdsgivere i folkekirken, arbejder med en indsats mod krænkende handlinger i form af “vejledninger og dialogværktøj”, lyder det i fælleserklæringen.

    Det er indsatser, som skal træde i kraft, hvis en krænket part henvender sig, og i det hele taget bruges det bredt, forklarer Elof Westergaard.

    – Der ligger noget arbejde fra de sidste mange år, som konkret går ind og dikterer, hvordan vi kan agere, siger han.

    – Men der kan være ting, vi ikke ser. Det kan være, at vi bliver klogere, og at der kommer forslag til mere og andet, vi kan gøre, tilføjer han og opfordrer endnu engang til, at folk henvender sig, hvis de har oplevet noget.

    – Vi kan kun handle på de oplysninger, som vi kender til, siger han.

    /ritzau/