Landsret vil ikke kræve navn på anmelder i dukkesag


    Tre mænd, som er anklaget for trusler mod landets statsminister, må fortsat leve i uvished om, hvem der anmeldte dem.

    Fredag har Østre Landsret blåstemplet en afgørelse om, at politiet ikke skal forsøge at opklare anmelderens identitet.

    Der er tale om den såkaldte dukkesag, hvor en dukke med statsminister Mette Frederiksens (S) ansigt under en coronademonstration i fjor blev brændt af.

    På dukken sad et skilt med teksten “Hun må og skal aflives”.

    Landsrettens kendelse er en stadfæstelse af en afgørelse fra Retten på Frederiksberg den 10. maj.

    Advokat Ulrik Sjølin er forsvarer for en af de tiltalte. Det er ham, som har presset på for at få at vide, hvem der i sin tid anmeldte sagen. Han har en mistanke om, at der kan være lagt pres på politiet og anklagemyndigheden ovenfra.

    Ifølge ham er det derfor uhyre relevant at vide, hvem der har anmeldt sagen.

    Men Østre Landsret har i sin kendelse sagt, at det hverken har betydning for afgørelse af et eventuelt strafansvar eller udmålingen af en eventuel straf.

    Ulrik Sjølin fortæller til Ritzau, at han nu vil søge om lov til at få spørgsmålet prøvet ved Højesteret.

    Sagen begyndte ved en demonstration mod coronarestriktioner på Julius Thomsens Plads på Frederiksberg 21. januar 2021. Her endte statsministerdukken med at gå op i flammer.

    Tre mænd blev anholdt og sigtet for en meget alvorlig bestemmelse i straffeloven om angreb på statsmagten. De blev efterfølgende varetægtsfængslet dog ikke på grundlag af den alvorlige sigtelse, men på grundlag af en mistanke om trusler mod en person i offentligt embede.

    Anklagemyndigheden opgav da også den alvorlige sigtelse og endte i august 2021 med at rejse tiltale efter den noget mildere trusselsbestemmelse.

    De tiltalte nægter sig skyldige. De havde – siger de – ikke noget med ildspåsættelsen at gøre, og påskriften “Hun må og skal aflives” henviste til statsministerens egne ord, som blev brugt i forbindelse med ordren om, at alle mink skulle slås ned.

    Ekstra Bladet har tidligere kunnet fortælle, at Statsministeriet og Justitsministeriet har udvekslet oplysninger om de nu tiltalte mænds identitet. Det skete i dagene efter demonstrationen.

    Sammenholdt med oplysninger om, at betjente på stedet så dukken og skiltet, og oven i købet talte med de nu tiltalte, har det vakt undren, hvorfor politiet har valgt at rejse en sag på bagkant og ikke på stedet.

    /ritzau/