Milliardsvindel fik lov at fortsætte trods kontrol i Skat


Da Skat i juni 2015 fik et tip om, at der foregik svindel med refusion af udbytteskat, foretog Skat faktisk kontrol af området. Det oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V) under et samråd torsdag.

Men kontrollen førte ikke til, at Skat stoppede udbetalingerne, hvor statskassen samlet set vurderes at være blevet svindlet for mindst 12,3 milliarder.

I stedet fortsatte Skat udbetalingerne frem til 6. august, hvor et nyt tip endelig fik Skat til at sætte prop i hullet.

Oplysningen om, at Skat rent faktisk var inde og kontrollere, om er foregik noget uldent med udbytteskatten i sommeren 2015, vækker undren i Folketingets skatteudvalg. For hvad har det været for en kontrol, der kunne overse så massiv svindel, spørges der.

– Det koster os flere milliarder yderligere. Det er fuldstændig utroligt, siger Ane Halsboe-Jørgensen (S).

– Det er jo ikke fordi, man har skullet finde en enkelt svindelsag. Man har skullet finde en kæmpe bunke, påpeger hun.

Omfanget illustreres af, at der samlet set blev refunderet udbytteskat via den såkaldte blanketordning for 14 milliarder kroner i perioden 2012 til august 2015. Heraf formoder Skat nu, at de 12,3 milliarder kroner er ren svindel.

Skatteministeren understreger, at han deler oppositionens ærgrelse og undren.

– Det er uforståeligt, at man ikke har ført mere effektiv kontrol, siger Karsten Lauritzen.

– Man har haft så meget fokus på at betjene “kunden”, som i det her tilfælde var nogle, der svindlede, at man ligefrem har overvejet at ansætte flere medarbejdere.

Adspurgt om Skats mangel på ressourcer kan være årsagen til, at det kunne lade sig gøre at få refunderet en udbytteskat, man ikke havde betalt, svarer Karsten Lauritzen:

– Der er naturligvis en sammenhæng mellem de effektiviseringer og besparelser, der har været, og så den opgaveløsning, der har været.

– Om man kan sige, det er en én til én sammenhæng, ved jeg ikke. Det handler også om medarbejdernes faglige niveau.

Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål i sagen.

Karsten Lauritzen forklarer, at han af hensyn til bagmandspolitiets efterforskning ikke kan komme ind på nærmere detaljer om for eksempel det tip, der i sidste ende fik Skat til at stoppe med at sende penge til svindlerne.

– Så snart det er muligt at fortælle mere, vil jeg gøre alt, hvad jeg kan for at oplyse Folketinget og offentligheden. Alt skal nok komme for en dag, forsikrer han.

/ritzau/