Tilslutning til at droppe forsvarsforbehold stiger hos danskerne


    Arkivfoto.

    Der er stigende tilslutning til at droppe forsvarsforbeholdet, som vælgerne skal stemme om 1. juni.

    48 procent af de stemmeberettigede danskere ville stemme ja til at afskaffe det danske forsvarsforbehold i EU, hvis der skulle stemmes i dag.

    Det viser den seneste måling foretaget af Voxmeter for Ritzau.

    Målingen er foretaget fra 23. maj til 29. maj og er den sidste inden afstemningen. Der er indsamlet svar fra 1001 repræsentative respondenter fra telefoniske interview.

    I den forrige måling ville 46 procent stemme ja. 31 procent ville stemme nej mod 30 procent i den forrige måling.

    Over en femtedel har svaret “ved ikke”. Der er tale om 21 procent. Dermed daler antallet af personer, som svarer “ved ikke”. I den forrige måling var der tale om 25 procent.

    Regeringen og et bredt flertal i Folketinget anbefaler at stemme ja og afskaffe forbeholdet. Folkeafstemningen finder sted som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

    Af de 14 opstillingsberettigede partier anbefaler 11 af dem et ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten anbefaler et nej.

    Forsvarsforbeholdet har eksisteret siden 1992. Det betyder, at Danmark ikke deltager i udarbejdelsen og gennemførelsen af EU’s afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvarsområdet.

    Danmark sidder heller ikke med ved møderne, når militære operationer bliver drøftet i EU-regi.

    Det er tredje gang, at der er folkeafstemning om et af de fire EU-forbehold, som Danmark har haft siden 1993.

    De handler om henholdsvis retsområdet, forsvaret, fælles valuta og unionsborgerskab. Sidstnævnte er dog ikke gennemført i EU og er derfor ikke længere relevant.

    Ved de to tidligere folkeafstemninger om henholdsvis euroen i 2000 og retsforbeholdet i 2015 sagde vælgerne begge gange nej.

    Det danske forsvarsforbehold er enestående på den måde, at ingen andre EU-lande har et forbehold på forsvarsområdet.

    /ritzau/