EU har kig på rige russeres formuer til genopbygning af Ukraine


Arkivfoto


EU undersøger muligheder for at bruge russiske oligarkers indefrosne midler på genopbygning af det krigshærgede Ukraine.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, til den tyske tv-station ZDF.

– Vores jurister arbejder intensivt på at finde mulige måder at bruge oligarkernes indefrosne aktiver til genopbygningen af Ukraine. Jeg synes også, at Rusland bør yde sit bidrag, siger von der Leyen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Oligarker er et udtryk, der især anvendes om russiske milliardærer.

På grund af Ruslands militære angreb på Ukraine har en række vestlige lande indført sanktioner mod oligarker ved at indefryse deres aktiver. For eksempel indeståender på bankkonti og ejendomme.

Ursula von der Leyen siger også, at hun går ind for at koble den langsigtede genopbygning af Ukraine sammen med reformer, der er nødvendige, for at landet kan blive medlem af EU.

Mange ukrainere ønsker en fremtid som en del af EU, men medlemskab forudsætter, at landet lever op til en række kriterier.

Deriblandt stabile institutioner, der sikrer demokrati, retsstat og menneskerettigheder og en velfungerende markedsøkonomi.

Onsdag foreslog EU-Kommissionen at yde Ukraine et lån på ni milliarder euro, der skal være med til at holde samfundet kørende, mens det kæmper mod de russiske invasionsstyrker.

/ritzau/