Forsvarer kræver lys over muligt pres i sag om Mette F.-dukke


    Har der været lagt pres på politiet fra Statsministeriet eller Politiets Efterretningstjeneste (PET) i sagen om en brændt statsministerdukke ved en coronademonstration sidste år?

    Det spørgsmål spøger ved Retten på Frederiksberg, hvor der tirsdag er et specielt retsmøde i sagen.

    På den ene side står tre tiltalte mænds forsvarere. På den anden side er specialanklager Søren Harbo.

    Anført af advokat Ulrik Sjølin argumenterer forsvarerne for, at politiet skal oplyse eller efterforske, hvem der egentlig anmeldte sagen i første omgang.

    – Lige nu er det omgærdet af mystik og hemmeligholdelse. Det kan ikke nytte noget i en straffesag, siger han.

    – Der er da en forskel på, om anmelder er hr. og fru Jensen, en politibetjent eller en fra statsmagten, siger Ulrik Sjølin og påpeger, at der kan ske en magtfordrejning, hvis for eksempel Statsministeriets departement bruger politiet som et politisk redskab.

    Det var ved en demonstration mod coronarestriktionerne den 23. januar sidste år, at en mannequindukke blev hængt op i en lygtepæl ved Julius Thomsens Plads på Frederiksberg.

    På dukkens ansigt var der et foto af statsminister Mette Frederiksen (S). Om halsen var et skilt, hvorpå der stod “hun må og skal aflives”. Ordene på skiltet henviste til regeringens indgreb mod minkavlerne.

    Tre mænd på nu 31, 33 og 35 år blev efterfølgende varetægtsfængslet i sagen. De var sigtet for de alvorlige straffelovsparagraffer 113 og 115, der handler om “statskup”. To af dem er mødt op til retsmødet tirsdag.

    I tiltalen mod de tre er det endt på en mildere anklage, der dog har en strafferamme på flere års fængsel.

    Siden marts sidste år, hvor de tre nu tiltalte mænd også blev løsladt, har Ulrik Sjølin været i kontakt med anklagemyndigheden for at få udleveret flere oplysninger om anmeldelsen.

    Men der er hverken noget mystisk eller mørklagt, lyder det fra Søren Harbo. Han har været anklager i sagen siden det første grundlovsforhør, og han afviser, at han har oplevet et pres oppefra i systemet.

    – Jeg mener ikke, at vi skal bruge ressourcer på det, fordi det er irrelevant for straffesagen.

    – Alle må foretage anmeldelser, og det er irrelevant hvem. Det er den samme vurdering, retten skal foretage i selve retssagen, uanset hvor anmeldelsen er kommet fra, siger han.

    Tirsdag den 10. maj beslutter dommeren, om politiet skal pålægges at efterforske sagen eller udlevere mere til forsvarerne. Selve retssagen er berammet til at blive gennemført i efteråret.

    /ritzau/