Dansk Flygtningehjælp begriber ikke lovforslag


Et nyt lovforslag vil fjerne Dansk Flygtningehjælps og andre organisationers ret til at indstille medlemmer til Flygtningenævnet. Nævnet er øverste myndighed i asylsager.

Ifølge forslaget mener regeringen, at organisationen står i en dobbeltrolle og derfor ikke bør udpege medlemmer af nævnet, der er uvildigt.

Den holdning bliver dog ikke delt af generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.

– Det har længe været visse partiers mål at lave denne ændring. Så vi er ikke overraskede, bare kede af at det er sådan, siger Andreas Kamm.

Lovforslaget kommer umiddelbart efter et beslutningsforslag stillet af Dansk Folkeparti tidligere på året.

Andreas Kamm forstår ikke opfattelsen af, at Dansk Flygtningehjælp skulle have et habilitetsproblem. Ikke mindst fordi organisationen ikke har nogen kontrol over de medlemmer, den indstiller.

– Det er en domstol, så alle medlemmer er uafhængige. Vi er med til at udpege medlemmer, fordi vi har en stor viden om området gennem vores arbejde, siger generalsekretæren.

Han afviser, at organisationen på nogen måde har en politisk agenda, når det kommer til at pege på medlemmer af Flygtningenævnet.

– Vores agenda er, at der kommer korrekte afgørelser. Det er målet for enhver domstol.

– Vi har ingen forhåbning til en domstol i Danmark, ud over at den agerer korrekt. Og da vi ingen indflydelse har på, hvordan de, vi har peget på, vurderer en sag, kan jeg ikke se, hvordan vi skulle kunne styre noget som helst, siger Andreas Kamm.

Derfor er det også mest på Flygtningenævnets vegne, at han ærgrer sig.

– Vi er kede af det, fordi vi synes, at de medlemmer, vi har peget på, har bidraget på god vis til at styrke arbejdet. Så det er ærgerligt, at det skal ophøre.

– Nævnet er den sidste myndighed, så det er vigtigt, at det er kompetent, afslutter han.

/ritzau/