Danske jægersoldater døjer med varme og regn i Mali


Her danske jægersoldater, som træner afrikanske sikkerhedsstyrker i Tchad. Foto: Forsvarsgalleriet / Jægerkorpset


Midt i truslen fra vejsidebomber og angrebslystne oprørsgrupper har de danske specialstyrker i Mali de seneste måneder også kæmpet en daglig kamp mod en anden fjende: solen.

Med konstante temperaturer på op imod 55 grader har især specialstyrkernes grej lidt under den brændende sol, fortæller major Michael Frandsen, der er såkaldt mission manager for de danske soldater i det vestafrikanske land.

Like localeyes.dk på Facebook

– Den ekstreme varme har smeltet gummiet på vores biler og forkortet levetiden på batterierne i vores radioer, minesøgere og andet materiel, siger han.

Og også mændene har ifølge majoren døjet med heden:

– De fleste af os har været i Irak og Afghanistan, men Mali er bare varmere. Især de varme nætter har været en udfordring, fordi det er svært at finde hvile og genopbygge kampkraft om natten.

I de seneste uger er den stegende afrikanske hede blevet afløst af regntidens kaskader af vand, og også dette vejrlig har været en sten i skoen.

– De store mængder vand har forvandlet alt til pløre. Og selv med specialstyrkernes særlige grej, har det givet nogle udfordringer, siger Michael Frandsen.

De danske jægersoldater har været i Mali siden april. Deres primære opgave er at holde nøje øje med grupper af militante islamister og rapportere deres bevægelser videre til de øvrige FN-styrker.

Og den opgave har de løst flot, siger lederen af FN-missionen, den danske generalmajor Michael Lollesgaard.

– De danske specialoperationsstyrker har gjort det rigtig godt hernede. Det er et lille bidrag i en stor styrke, men de er gået hurtigt ind og har været meget professionelle, siger han.

Michael Lollesgaard har tidligere udtrykt frustration over, at Danmark ikke imødekom hans ønsker om en hel bataljon af kampsoldater og pansrede lastvogne, men i dag er generalmajoren mere afdæmpet.

– Jeg synes, at Danmark gør sin del. Man bidrager med det, man kan og har kapacitet til, og jeg er jo godt klar over, at der også er andre sikkerhedsinteresser på spil rundt om i verden, siger han.

De danske specialstyrker skal efter planen operere i Mali frem til årsskiftet.

/ritzau/