Blot hver 20. danske bil med snydesoftware er ordnet


Kun 4,5 procent – knap hver 20. – af de danske dieselbiler, der på grund af Volkswagens snydesoftware udleder for meget af de såkaldte NOx-gasser, er udbedret, selv om der er gået halvandet år, siden svindlen blev opdaget.

Det viser en opgørelse, som Færdselsstyrelsen har udarbejdet for Ingeniøren.

91.000 danskeres biler af mærkerne VW, Skoda, Audi og Seat er ramt af skandalen, hvor VW installerede software, så det så ud, som om bilerne overholdt grænsen for udslip af sundhedsskadelige kvælstofilter.

Allerede i november sidste år lovede VW, at samtlige 11 millioner snydebiler på verdensplan ville blive udbedret inden udgangen af 2016. Men nu bliver det i bedste fald næste år, at det sker, skriver Ingeniøren.

– Det er fuldstændig uacceptabelt, at der skal gå så lang tid. Skandalen ruller blot videre. Det er skidt for miljøet og for folkesundheden, siger Christel Schaldemose (S) til Ingeniøren.

Hun er medlem af det undersøgelsesudvalg, som Europaparlamentet har nedsat til at kulegrave skandalen.

Indtil videre er der kun typegodkendt reparationer af ti procent af de danske biler. De har en motor på 2,0 liter, og den kan opdateres alene med software. Den langt mere udbredte 1,6-liters-motor skal have ny indsugning, hvilket er en del mere kompliceret.

Der findes ingen samlet opgørelse over, hvor mange biler i Europa der er repareret, men i Sverige gælder det kun 1,5 procent ifølge Ingeniøren.

Chefkonsulent Niels-Anders Nielsen fra Færdselsstyrelsen er medlem af den taskforce under Transportministeriet, der håndterer dieselsvindlen herhjemme. Han påpeger, at der er tale om hundredvis af bilmodeller, som hver for sig skal testes.

– Derfor kan det ikke gå hurtigere, siger han til Ingeniøren.

/ritzau/