Omdiskuteret voldtægtssag fra Herfølge når landsretten

En tilsyneladende sprængfarlig straffesag om påstået voldtægt af en 17-årig pige ruller videre.

Tirsdag indleder Østre Landsret behandlingen af sagen mod tre unge mænd, der ifølge anklagen forgreb sig på den berusede pige, som tilmed led af insulinmangel.

Tilbage i april frifandt Retten i Roskilde de tiltalte. Det skete blandt andet med henvisning til, at der er usikkerhed om alkoholpromillen, ligesom retten ikke havde set beviser for, at pigen på grund af manglende insulin var ude af stand til at stritte imod.

I dagene efter dommen blev der landet over afholdt demonstrationer for at belyse opfattelsen af voldtægt, mens debatten blandt politikere og andre meningsdannere gik på, hvorvidt et nej overhovedet er nødvendigt i en voldtægtssituation.

Den påståede forbrydelse fandt sted en nat i september 2014 på en græsplæne ved et forsamlingshus i Herfølge. Alle fire var 17 år, da de deltog i en ungdomsfest i huset.

To af de tiltalte havde på skift samleje og oralsex med pigen bag en busk. Den tredje forsøgte at have samleje med pigen op ad et træ, slog byretten fast.

Spørgsmålet er, om det, der skete, var voldtægt.

Om aftenen havde pigen drukket op mod 12 genstande. Hun følte sig som i en boble og havde svært ved at stå på sine ben, har hun fortalt.

Et vidne har berettet, at hun væltede lidt rundt og var svær at komme i kontakt med.

Derimod lagde byretten vægt på, at pigen ikke på tydelig måde modsatte sig handlingerne. At hun af egen drift og til dels med støtte fra andre kunne gå selv. Og at hun over for andre kunne fremstå som en normal, glad pige.

Den vurdering fastholdt retten, selv om en af de tiltalte unge mænd har forklaret, at pigen faldt sammen og ikke selv kunne stå op ad træet.

Denne tiltalte mente, at hun var i en hjælpeløs tilstand, da han opgav at have samleje med hende.

Det rokkede dog ikke ved rettens konklusion. Nemlig at det er "overvejende betænkeligt" at slå fast, at hun var ude af stand til at sige nej til samleje.

Men det sidste ord i sagen gives altså til Østre Landsret, der over to dage - tirsdag og torsdag - vil granske sagens beviser og høre de implicerede forklare, hvordan de oplevede den skæbnesvangre fest i Herfølge for knap to år siden.

/ritzau/