Dømt for dødsfald krudtfabrik – nu er han tiltalt igen


Tilbage i 2011 døde to personer efter en eksplosion på en ulovlig krudtfabrik. En mand blev dømt i sagen, men det afholdt ham angiveligt ikke fra at lave mere ulovlig krudt. Anklagemyndigheden har nemlig rejst tiltale mod han i en ny sag.

I Krogbølle på Fyn fandt politiet 795 kilo kemikalier og 9450 færdige kanonslag i en maskinhal i december. Hallen lå tæt på beboede huse i kvarteret.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Ifølge anklagemyndighedens eksperter var der risiko for brande og eksplosioner i maskinhallen. Sikkerhedsforanstaltninger var nemlig for dårlige, og der blev blandt andet blev røget cigaretter i hallen.

Oplysningerne fremgår af det anklageskrift, som anklagemyndigheden har udarbejdet i sagen. Der er rejst tiltale mod fire mænd og kvinder for ulovlig fyrværkeriproduktion.

En 45-årig tiltalt er før blevet dømt for lignende fyrværkeriproduktion. Det foregik i en lagerhal i Jylland tilbage i 2011. Dengang eksploderede fyrværkeriet, og det kostede to medproducenter livet.

Han har siden 23. december siddet varetægtsfængslet i sagen fra Krogbølle.

Den 45-årige mand har delvist erkendt sin egen indblanding i sagen og skal sammen med to kvinder på 24 år og 37 år og en mand på 33 år for Retten i Odense 8. september.

Den ulovlige fyrværkeriproduktion stod ifølge anklagemyndigheden på fra marts 2015 til 14. december 2015 i byen Krogbølle ved Otterup på Fyn.

De fire tiltalte skulle have solgt et betydeligt, men ukendt antal ulovlige kanonslag forud for ransagningen i december.

Mens produktionen stod på i maskinhallen, har de tiltalte udsat andre for fare, da der kunne være startet brande eller eksplosioner i hallen, lyder det i anklageskriftet.

– Det er et faremoment, da der ikke er særlig langt til naboerne. Den her produktionstype er ikke ufarlig, hvis noget går galt, siger anklager Klaus Holten Kristensen.

– Den 45-åriges forhistorie er jo et eller andet sted udtryk for, at faren ved det ikke er noget, som jeg finder på, da to af hans medproducenter dengang måtte lade livet, siger anklageren.

Ved ransagningen af maskinhallen kom politiet på sporet af en ejendom i Tureby syd for Herfølge på Sjælland.

Her fandt betjente en produktionshal til fremstilling af ulovligt fyrværkeri. I den sag blev tre mænd på 22, 28 og 29 år omkring nytår varetægtsfængslet.

Anklagemyndigheden har dog valgt at opgive sagen mod mændene på grund af manglende beviser, oplyser Klaus Holten Kristensen.

/ritzau/