Droner på debutmission kan gøre Smukfest mere sikker


Droner har allerede indtaget flere sportsbegivenheder og er nu også ved at blive en fast del af de danske festivaler. I år bliver Smukfest i Skanderborg for første gang overvåget fra oven af droner, som filmer festivalpladsen.

I første omgang bruges optagelserne af Smukfest fra oven til at livestreame fra koncerterne. Men de flyvende droners overblik har potentiale til mere end det, fortæller Christian Clemmensen Møller, der er partner i Dronops, som står for droneflyvningen.

– Vi har lavet en række konkrete opgaver primært med livestreaming og pr-materiale, men har allerede bevæget os ind på andre områder inden for logistik og crowd safety.

– Så det er helt klart, at allerede næste år vil vi komme til at dække langt flere områder, og jeg tror, at crowd safety vil være noget, som vi kommer til at kigge meget på.

– Nå vi hænger deroppe, har vi det kunstneriske for øje. Det skal se godt ud, men de billeder, vi livestreamede fra åbningen af campingområdet Kærligheden, kunne lige så vel bruges af deres sikkerhedsansvarlige, siger Dronops-partneren.

Dronops har foruden Smukfest også filmet med droner på Roskilde Festival, Tinderbox og Northside.

Med erfaring fra flyvevåbnet, forsikrer Christian Clemmensen Møller, at det er ganske sikkert for festivalgæsterne at have droner svævende over festivalpladsen.

Dronerne måtte dog blive på landjorden en stor del af onsdag, hvor regnen silede ned over Skanderborg. Desuden har den detalje, at Smukfest holdes inde i en bøgeskov, givet udfordringer for drone-virksomheden.

– Det er næsten umuligt at få en drone i luften herude. Men vi var allerede ude i foråret og finde en lysning i skoven, og der kan vi gå i luften fra.

– Det gør det supernemt for os at producere sikkert, men selvfølgelig er det nemmere på Roskilde Festival, hvor der ikke er så mange træer at flyve ind i, siger Christian Clemmensen Møller.

/ritzau/