Historisk stor narkotikasag: Bagmand sendt 19 år bag tremmer

KØBENHAVN: 14 mænd er idømt fængselsdomme for over en årrække bl.a. at have indsmuglet 920 kilo kokain skjult i biler. Bagmanden straffes med fængsel i 19 år og fire måneder.

15 mænd har været tiltalt i sagen, der har været behandlet over 64 dage i Københavns Byret. De var tiltalt for at have haft forskellige roller i et organiseret kriminelt netværk, der i perioden fra 2012 til 2019 har indsmuglet ni ton kokain. 14 af dem blev i dag straffet med fængsel, mens en person blev frifundet.

Retten har lagt til grund, at de 14 mænd alle har haft en rolle i det organiserede kriminelle netværk, der igennem en lang årrække har indsmuglet kokain i biler, der var konstrueret med hemmelige rum. Kokainen blev købt i Holland og Belgien og pakket i skjulte rum i flere forskellige biler, hvorefter bilerne kørte til Danmark. I Danmark blev kokainen opblandet med fyldstoffer, før den blev solgt på gaden i københavnsområdet og i Sverige.

Fængselsstraffene går fra fængsel i 19 år og fire måneder, som blev dommen over en 43-årig mand, som anses for at være bagmanden i netværket. De øvrige straffes med fængsel fra 18 år til to år og ni måneder.

To souvenirbutikker beliggende i København har også været involveret i sagen. I butikkerne blev fortjenesten fra salget af kokainen vekslet fra danske kroner til euro og så brugt til at købe ny kokain i Holland og Belgien. Blandt de 14 dømte er ejerne af butikkerne og en af deres ansatte. De blev i dag dømt for hæleri af særlig grov beskaffenhed for den pengeveksling, der er foregået i butikkerne.

Sagen har været efterforsket af Særlig Efterforskning Øst (SEØ) under Københavns Politi, i tæt samarbejde med navnligt Europol og politi i Sverige og Albanien, men også hollandske, tyske, slovenske og belgiske myndigheder. I Sverige er seks personer allerede fundet skyldig i en straffesag med tilknytning til det danske kompleks. Disse gerningsmænd er straffet med samlet set 25 års fængsel. I Albanien har sagen ført til domfældelse over to personer, der er idømt i alt 21 års fængsel, ligesom der er foretaget konfiskation af en lang række effekter, bl.a. ejendomme - herunder en kyllingefarm - samt adskillige køretøjer og større pengebeløb.

”Det er en historisk hård dom i danmarkshistoriens hidtil største sag om indsmugling af kokain. De udmålte fængselsstraffe sprænger den sædvanlige strafferamme i narkosager på de 16 år, ligesom 11 af de dømte også udvises for bestandig, hvilket understreger alvorligheden og sagens omfang,” lyder det fra senioranklager Annika Jensen.

Senioranklager Lasse Biehl supplerer:
”Dommen hviler på et formidabelt efterforskningsarbejde i SEØ og på tværs af syv europæiske lande. Politiets og anklagemyndighedens utrættelige indsats har sat en stopper for en ekstrem professionel organisation, som har smuglet hundredvis af kilo kokain ind i Danmark.”

10 af de domfældte har anket, tre har udbedt sig betænkningstid, mens to andre modtog deres domme.