Fængslet for at ville sælge 25 liter “koma på flaske”


“Koma på flaske” er en af de populære betegnelser for et flydende euforiserende stof, som en 33-årig mand er sigtet og nu også varetægtsfængslet for at ville sælge videre.

Manden blev fredag varetægtsfængslet i fire uger under et grundlovsforhør holdt for lukkede døre ved Retten i Aarhus, oplyser Østjyllands Politi i en meddelelse.

Politiet sigter manden for at have modtaget 25 liter af det euforiserende stof GBL og for at ville sælge stoffet videre, oplyser efterforskningsleder Helle Edelbo.

Indtagelse af GBL kan give brugeren en følelse af lykke, afslappethed og øget seksuallyst. Men i for store mængder kan det være farligt og blandt andet føre til hukommelsestab, bevidstløshed og opkastning.

Om stoffets farlighed siger efterforskningsleder Helle Edelbo:

– Det gælder for al narko. Du ved ikke, hvad du har med at gøre.

Hun ønsker ikke at oplyse, hvordan manden forholder sig til sigtelsen og henholder sig til, at politiet af hensyn til efterforskningen begærede dørene lukket under grundlovsforhøret.

GBL (Gamma butyrolactone) er et organisk opløsningsmiddel, der nedbrydes til stoffet GHB, når det indtages.

Stoffet går ifølge Københavns Kommunes Center for Unge og Misbrug populært under navnet “koma på flaske”.

Fordi stoffet bevirker, at brugeren ikke kan huske, hvad vedkommende har foretaget sig, er stoffet i udlandet kendt som et “rape drug” (voldtægtsmiddel, red)

Også i Danmark er der sager, hvor piger, der har indtaget stoffet, er vågnet op og har været i tvivl om, hvor vidt de frivilligt eller ej har medvirket til et samleje.

/ritzau/