Ny undersøgelse afslører: Airbnb bliver misbrugt i København


Mere end 2.500 lejligheder i København bliver lejet ud igennem Airbnb en stor del af året. Det er med til at presse almindelige københavnere ud af byen, lyder kritikken.

Det skriver Avisen.dk.

Det bliver mere og mere umuligt at finde noget at bo i i København. Samtidig lejes flere lejligheder ud til turister igennem udlejningsportalen Airbnb en stor del af året, i stedet for at blive lejet ud til almindelige københavnere.

Det viser en undersøgelse foretaget for Avisen.dk.

16.178 boliger i København bliver lige nu lejet ud på Airbnb. Umiddelbart bruger langt de fleste tjenesten til at leje deres lejlighed ud et par uger, mens de selv er på ferie.

Men 2.621 lejligheder, svarende til 16 procent af annoncerne, bliver ifølge analysen lejet ud mere end de syv uger om året, som er lovligt.

Avisen.dk har blandt andet talt med en københavner, der har lejet sin lejlighed ud til turister igennem Airbnb i fire år i træk, mens han arbejdede i udlandet.

Det kalder på en stramning af reglerne, så lejlighederne bliver fremlejet til boligløse københavnere i stedet for til turister, mener professor i byudvikling fra Roskilde Universitet, John Andersen.

– Hvis vi vil modvirke boligmanglen, skal man ikke kunne score kassen på at drive hotel i det, der faktisk er en bolig. Det vil jeg kaldet et misbrug, siger han.

Samme melding kommer fra Lejernes Landsorganisation.

– Boligmanglen er jo voldsom i København, så vi er kede af, at så mange boliger lejes ud til turister i stedet for til almindelige københavnere, siger cheføkonom Jesper Larsen.

Analysen er lavet på baggrund af data indsamlet af Inside Airbnb, som er et amerikansk dataprojekt udviklet til at analysere, hvordan Airbnb påvirker boligmarkedet i storbyerne. Projektet bruger en metode udviklet af byplanlæggere i San Fransisco.

Københavns Kommune har for få uger siden frikendt Airbnb. Udlejningsportalen har ikke den store betydning for det københavnske boligmarked, fordi der er bopælspligt i stort set alle boliger i København, lød det i en analyse fra kommunens økonomiforvaltning.

Bopælspligten betyder, at der skal bo nogen fast i boligen, og derfor må man højst leje sin lejlighed ud på Airbnb i syv uger om året. Men analysen fra Inside Airbnb tyder på, at nogle københavnere ser stort på bopælspligten.

Ved at se på, hvor ofte lejlighederne er ledige til at blive lejet ud, og hvor mange gæster der har skrevet, at de har boet i lejligheden, har Inside Airbnb vurderet, at 2.621 boliger i København bliver lejet ud mere end syv uger om året. Se her, hvordan Inside Airbnb har gjort.

De 2.621 er et skøn, så der kan være nogle af disse værter, der holder sig inden for lovens rammer. Men der er også mange eksempler på, at københavnere lejer deres lejligheder ud til turister igennem Airbnb, mens de selv bor i udlandet, flytter i sommerhus eller er flyttet sammen med kæresten.

Men det er i strid med bopælspligten. Hvis man ikke selv bor i lejligheden, skal man leje den ud til en anden, der bor der fast, lyder det fra Københavns Rådhus.

– Det er ikke meningen, at man skal drive forretning på sin bolig. Hvis man har en bolig og lejer den ud konstant på Airbnb, så er det i strid med loven, siger Socialdemokraternes politiske ordfører i København, Susan Hedlund til Avisen.dk.

Avisen.dk har i flere uger forsøgt at få en kommentar fra Airbnb, men udlejningsportalen er ikke vendt tilbage. Avisen.dk har også forsøgt at kontakte Airbnb-værterne for at få en forklaring på, hvorfor deres lejlighed bliver lejet ud så ofte. Men Airbnb har deaktiveret Avisen.dks konto, fordi journalister ikke må kontakte værterne.