Hvornår havde den første film om Olsen-Banden premiere? I 1968, 1970 eller 1971?
Svaret er 1968, men de tre svarmuligheder ligger ganske enkelt så tæt på hinanden, at mange udlændinge, der tager den danske indfødsretsprøve svarer forkert på netop det spørgsmål.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreDerfor erklærer integrationsminister Inger Støjberg (V) sig da også parat til at ændre en smule i prøven, fortæller hun.
– Spørgsmålet om Olsen-Banden er helt klart et af de spørgsmål, der skal rettes lidt til, siger hun til DR’s radioavis og uddyber:
– Det er sådan, at der er fem spørgsmål, der har vist sig at være meget svære, men så er der også fem spørgsmål, der har vist sig at være meget lette, og som næsten alle har svaret rigtigt på. Og de skal selvfølgelig også rettes til.
7. juni i år deltog 2359 deltagere i prøven, hvoraf 31,2 procent bestod. Det har affødt en diskussion om, hvorvidt prøven var for svær.
Inger Støjberg fastholder, at udlændinge stadig skal besvare 32 ud af 40 spørgsmål rigtigt for at blive danske statsborgere. Og hvis de dumpede prøven i sidste måned, kan de først komme til næste prøve i december.
– Det har ikke været på tale at ændre på prøvens sværhedsgrad eller antal spørgsmål. Det har der heller ikke været lagt op til. Der eneste, man har haft en diskussion om, er, om man skulle fremrykke prøven, siger Inger Støjberg til Ritzau og uddyber:
– Vi har analyseret resultaterne af prøven. Folk har forberedt sig for dårligt. Det kan vi se ved, at spredningen af forkerte svar er hulter til bulter. Man har også fulgt for lidt med i, hvad der er sket i det danske samfund i de seneste måneder.
Indfødsretsprøven skal dokumentere, om deltageren har tilstrækkeligt kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historie.
Kravene til prøven blev skærpet i 2008, og efterfølgende faldt beståelsesprocenten fra 96,1 procent til 23,5 procent.
/ritzau/