EU væbner sig mod stort cyberangreb på tværs af grænser


Truslen om et hackerangreb rettet mod flere europæiske lande ad gangen er en af årsagerne til, at EU nu tager nye initiativer til at øge sikkerheden på internettet.

Tirsdag har EU-Kommissionen offentliggjort en aftale om et nyt offentligt-privat partnerskab. Håbet er, at der bliver investeret 1,8 milliarder euro – 13,4 milliarder kroner – i projektet frem mod 2020. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

I første omgang investerer EU 450 millioner euro i partnerskabet. Firmaer, der laver sikkerhedsløsninger til internettet, ventes at investere op til tre gange mere end det beløb. Også forskningssteder og personer fra nationale, regionale og lokale myndigheder vil deltage i projektet.

De ekstra penge til sikkerhed kan være godt givet ud. Ifølge EU-Kommissionen er cyberangreb årligt skyld i økonomiske tab på flere hundrede milliarder euro i Europa.

En rapport fra konsulenthuset PricewaterhouseCoopers har senest vist, at mindst otte ud af ti selskaber i Europa har oplevet mindst én episode i løbet af det seneste år, hvor deres onlinesikkerhed er blevet truet.

– Europa er nødt til at være forberedt på at håndtere cybertrusler, der bliver mere og mere sofistikerede og ikke tager hensyn til fysiske grænser. I dag foreslår vi konkrete tiltag, der kan styrke Europas modstandsdygtighed over for sådanne angreb, siger Andrus Ansip, der er næstformand i EU-Kommissionen med ansvar for det digitale indre marked.

Foruden partnerskabsaftalen vil kommissionen også arbejde med at gøre det lettere for firmaer på markedet for cybersikkerhed at sælge deres produkter på tværs af landegrænser i EU’s 28 lande.

Aftalen mellem EU-Kommissionen og industrien bliver formelt underskrevet i Strasbourg tirsdag af Günther Oettinger, kommissær for den digitale økonomi og det digitale samfund.

/ritzau/