Bandeekspert: Utroligt skuddrab først kommer nu


Gerningsstedet på Sydvej i Helsingør, hvor to mænd med tilknytning til Black Jackets blev skudt ned natten til søndag den 15. maj 2016.


Flere er dræbt og der har været mindst fem skudepisoder og et knivdrab siden maj i rocker- og bandemiljøet.

Men ifølge Poul Kellberg, direktør i organisationen Comeback, der laver exitprogrammer for unge i bandemiljøerne, kunne tallet have været meget højere.

LÆS OGSÅ: Krig mellem Black Jackets og Gremium: To personer sigtet for skuddrab i bandemiljø
– Det kan undre mig, at der ikke er sket noget ballade før, siger Poul Kellberg, der foruden at være direktør også er tidligere elitebokser, pædagog og har en diplomuddannelse i kriminologi.

Han forventer, at sommeren kan give flere sammenstød, der i værste tilfælde kan føre til drab, som man så det i torsdags, hvor en 23-årig mand afgik ved døden, efter en skudveksling på Peter Bangs Vej mellem banderne Black Jackets og Gremium.

Årsagen til de eskalerede konflikter informerede justitsminister Søren Pind (V) om på et samråd i torsdags.

Her fortalte han, at det især er den nytilkomne gruppering Black Jackets’ forsøg på at tilkæmpe sig markedsandele fra to mere etablerede grupper, der skaber problemerne.

En iagttagelse som Poul Kellberg også har gjort sig i den seneste tid.

– Når du har et system, og der kommer nogle uden for og trækker ind, så bliver man uenige, siger han om dynamikken i miljøet.

Ud over de voldsomme episoder på Sjælland, der blandt andet har medført visitationszoner, har grupperingen Black Army også skabt utryghed i Odense.

– Det er nogle unge drenge, der har været fragmenteret, men som nu samler sig i nogle grupper. Der er rigtig mange grupper, og der kommer sikkert flere, siger Poul Kellberg og understreger samtidig, at der ikke er tale om små grupper.

Den eneste forklaring på, at der ikke har været flere skudepisoder, mener han skyldes, at grupperingerne i et vist omfang har forsøgt at holde styr på deres medlemmer.

– De har formået at holde ro i baghaven, og det kræver en del. De her drenge de er selvtænkende og egenrådige, så det der med at holde sig inde for nogle rammer er en udfordring, siger Poul Kellberg.

Den opblussende konflikt i bandemiljøet kommer til trods for en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, der viser, at der er knap 500 færre bandemedlemmer i dag end for fire år siden.

Regeringen har tidligere varslet en ny rocker- og bandepakke, hvor man vil fokusere på “den hårde kerne” ifølge justitsminister Søren Pind (V).

/ritzau/