Arbejdsløse skal fremover være villige til at tage job i hele Danmark for at bevare retten til dagpenge eller kontanthjælp, hvis det står til regeringen.
Det skriver Ugebrevet A4, der citerer flere kilder tæt på trepartsforhandlingerne.
I dag er reglen, at arbejdsløse skal være villige til at tage job, som indebærer daglig transport op til tre timer med bus, tog eller anden offentlig transport.
– Med forslaget vil regeringen fjerne en hver form for rimelighed i forhold til begrebet om, at ledige skal stå til rådighed, siger Dennis Kristensen, der er formand for fagforeningen FOA, til Ugebrevet A4.
– Man skal eksempelvis som ledig på Lolland tage et job i Skagen. Det uanset, at det kan betyde, at ægtefællen siger sit job op og flytter med til Skagen for så et halvt år efter begge to at stå og være arbejdsløse i Skagen.
Ugebrevet A4 er også kommet i besiddelse af en intern analyse fra forhandlingerne.
Den viser, at 26,4 procent af jobansøgningerne fra de ledige i dag går til arbejdspladser, hvor den arbejdsløse skal regne med dagligt at bruge mere end tre timer på transport til og fra job.
Udspillet vækker undren hos direktøren for a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke, Verner Sand Kirk.
– Effekten af strammere regler vil højst sandsynlig være meget minimal, siger han til Ugebrevet A4.
Ifølge beskæftigelsesministeren er der dog et problem.
– Vi kan se, at der er steder i landet og brancher, hvor virksomhederne har svært ved at finde ansatte, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i et skriftlig svar til Ugebrevet A4.
– Det vil vi gøre noget ved, så flaskehalse ikke risikerer at bremse væksten.
– Derfor har vi netop fokus på tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft, herunder mobilitet og rådighed, i de trepartsforhandlinger, som er i gang lige nu.
Dansk Arbejdsgiverforening ønsker ifølge Ugebrevet A4 ikke at udtale sig om sagen.
/ritzau/