V gør klar til at lade patienter dulme smerter med cannabis


Hvis godkendte konventionelle lægemidler ikke lindrer, skal det i en fire­årig forsøgsperiode være muligt for læger at udskrive cannabis i stedet for. Der vil blive tale om naturlig cannabis enten i tørret form eller som olie.

Det skriver Information.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Avisen erfarer, at forslaget om medicinsk cannabis på prøve er indholdet i et oplæg, som sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) tirsdag havde med til et møde med sundhedsordførerne.

Oplægget blev fremlagt, efter at der havde vist sig et flertal i Folketinget for en nemmere adgang til cannabis som medicin.

Det bliver den enkelte læge, der tager ansvar for at indlede en behandling med naturlig cannabis. Selve udleveringen i forsøgsperioden skal landets apoteker stå for.

Selv om der er enighed mellem partierne på det generelle plan, er der dog stadig en del praktiske udeståender, fortæller flere ordførere. Først og fremmest svar på spørgsmålet: Hvor skal pengene komme fra?

Liselott Blixt (DF) kalder enigheden for “et fantastisk fremskridt”.

– Hvor mange penge, der skal bruges, afhænger først og fremmest af, hvor mange patienter, der skal være omfattet, og af størrelsen af tilskud, hvis der altså skal være tilskud, siger hun til Information.

– For mig er det vigtigt, at det ikke kun bliver en mulighed for de velstillede. Men lad os nu komme i gang, så kan vi hen ad vejen rette op, hvis der skulle opstå problemer.

Ifølge Informations oplysninger har Lægemiddelstyrelsen inspireret af blandt andet de hollandske erfaringer oplistet en række lidelser, hvor cannabis kan komme på tale som lindrende medicin.

Forventningen er, at omkring 1500 patienter vil kunne komme ind under forsøgsordningen.

Et andet af de praktiske udeståender er, hvor den naturlige cannabis skal komme fra.

/ritzau/