Nationalt museum fjerner ‘neger’


Foto: Statens Museum for Kunst


Betegnelser som neger og hottentot skal udskiftes med neutrale ord som afrikaner.

Sådan er opfattelsen på Statens Museum for Kunst, som derfor har ændret beskrivelser og titler på 14 af museets kunstværker. Det skriver Politiken.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det drejer sig blandt andet om værker af Christian IV’s hofmaler, Karel van Mander III, og en af faderskikkelserne i dansk billedkunst, Nicolai Abildgaard.

– Vi har lavet en stikprøve i vores database for at se, om vi kunne finde ord, som i dag er stødende og utidssvarende, siger Peter Nørgaard Larsen, samlings- og forskningschef ved Statens Museum for Kunst, til Politiken.

– Vi fandt ordet neger 13 gange, og vi fandt også ordet hottentot en enkelt gang. De er blevet ændret til afrikaner, siger han.

Formålet med ændringerne er at undgå ord, som er et levn fra kolonitiden, og som europæere har brugt til at betegne andre etniske grupper.

Peter Nørgaard Larsen understreger, at museet gemmer de gamle titler.

Statens Museum for Kunst er inspireret af Holland. Her har Rijksmuseum i Amsterdam indtil videre ændret 233 titler og beskrivelser, hvor ord som neger og muhamedaner indgik.

Blandt museumskolleger i Danmark er der udbredt enighed om, at det er i orden at ændre beskrivelser af værker, så længe de gamle bliver gemt.

Der er til gengæld uenighed, når det handler om de originale titler.

På Nationalmuseet i København mener man, at de oprindelige titler fortsat skal bruges – også selv om ordet neger optræder.

– Ordet neger beskriver en ulighed mellem folk, som er en del af historien. Den må vi også tage på os, selv om vi ikke bryder os om den længere.

– Retter man i historien, risikerer man at miste de historiske dybder, siger vicedirektør Camilla Mordhorst fra Nationalmuseet i København til Politiken.

/ritzau/