Arkiv foto
700 flygtninge og migranter frygtes de seneste dage at være omkommet i Middelhavet undervejs fra Libyen til Italiens kyster.
Det er det varmere vejr, der får flygtningestrømmen over Middelhavet til at blusse op, vurderer Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.
– Det er primært folk fra det afrikanske kontinent, der tager denne rute. Det er en blanding af forfulgte og migranter, der flygter fra ekstrem fattigdom, siger Andreas Kamm.
Han vurderer, at antallet af personer, der tager den risikable sejltur over Middelhavet, indtil videre ligger nogenlunde på niveau med sidste år.
– Indtil videre ligner det niveauet fra samme tid sidste år, siger Andreas Kamm.
Han hæfter sig ved, at det primært er folk fra det afrikanske kontinent, der flygter ad denne rute.
Efter en aftale mellem EU og Tyrkiet, der skal forhindre massetilstrømning af flygtninge til Europa gennem den såkaldte Balkan-rute, faldt på plads, kunne man have troet, at det var krigsflygtninge fra Syrien, der nu tog turen over Middelhavet.
Men sådan forholder det sig ikke, vurderer Andreas Kamm.
– Mange havde nok tænkt, at det var det, der ville ske. Men man kan ikke konkludere, at den kø, som man kan forestille sig, der er af syrere, der vil flygte til Europa via Tyrkiet og Grækenland, nu tager til Libyen i stedet for. Sådan er det i hvert fald ikke endnu, siger han.
Spørgsmål: Men kan man gøre noget for at “lukke hullet” for flygtningestrømmen via Libyen over Middelhavet til Italien?
– Det er vel naivt at tro, at man kan lukke ruten mellem Libyen og Italien, ikke mindst fordi regimet i Libyen ikke har vældig meget magt, så man kan ikke regne med, at man kan lave en aftale med dem på samme måde, som EU har gjort med Tyrkiet, siger han.
– Men det er også betænkeligt, hvis fokus bliver på at forhindre folk i at nå Europa. Europa bør tage sin del af den internationale byrdefordeling, også når det gælder de her mennesker, siger Andreas Kamm.
/ritzau/