Danmarks Samvittighed: Derfor smed de ligsække i København


Foto: Danmarks Samvittighed. Se opslaget fra deres side på Facebook længere nede i artiklen.


Mandag kunne adskillige københavnere spærre øjnene op og se flere sorte sække flyde ved befærdede steder i hovedstaden – sækkene lignede lig.

Det skriver Newsbreak, som også har talt med gruppen bag, Danmarks Samvittighed.

Københavns Politi blev sendt på overarbejde i morgenmylderet mandag, da flere sorte sække formet som lig lå spredt på flere af de mest befærdede steder rundt om i hovedstaden.

Årsagen var et politisk budskab fra en gruppe, der kalder sig Danmarks Samvittighed.

– Helt konkret gik vores aktion ud på at sætte fokus på, at der rent faktisk er enormt mange mennesker på flugt, der dør rundt om i verden. Blandt andet fordi, Danmark er en krigsførende nation, fortæller talspersonen til Newsbreak og nævner Danmarks deltagelse i blandt andet NATO-missioner.

– Danmark har også en andel i, at disse mennesker drives på flugt, og vi insisterer på, at det budskab bør spredes i offentligheden.

Af samme årsag var de sorte “ligsække” behæftet med beskeder, der blandt andet lød “Fra Syrien med kærlighed” og lignende budskaber. De skal symbolisere noget virkeligt, der sker lige for næsen af os.

For Københavns Politi er aktionen alt andet end et simpelt budskab.

Mindst syv gange måtte ordensmagten rykke ud mandag morgen for at fjerne sækkene, der var fyldt med avispapir, således at de ikke var med til at forstyrre den offentlige ro og orden.

– Vi fjerner dem hurtigst muligt, så der ikke opstår panik. Så sikrer vi også de spor, vi kan, for vi vil gerne finde frem til afsenderen. Det forstyrrer jo den offentlige ro, sagde vagtchef Kristian Aaskov til Newsbreak mandag.

Det provokerende i aktionen giver Danmarks Samvittighed dog ikke meget for.

– Vi synes, det er langt mere provokerende, at der ikke er fokus på netop det faktum, at mennesker dør i forsøget på at komme til Europa. Folk ved godt, at Danmark er en del af NATO og EU, men konsekvenserne af handlingerne hører man aldrig om. Det sætter vi fokus på, lyder det fra talspersonen, der ønsker at være anonym.

Anonymiteten skyldes flere årsager. Gruppen ønsker ikke, at fokus på individer skal komme før det politiske budskab, og så har den modtaget konkrete voldstrusler og ubehagelige beskeder via det sociale medie Facebook, hvor Danmarks Samvittighed også oprettede begivenheden forud for selve mandagens aktion.

– Vi har med vores aktion opnået vores mål – at sætte fokus på det vi ville – men når det så er sagt, så er der lang vej endnu, til danskerne forstår alvoren i vores krigsførende handlinger, siger talspersonen og fortsætter:

– Måske kommer der flere aktioner, men det kan vi desværre ikke afsløre.

De sorte ligsække blev strategisk placeret på trafikerede steder som Nørreport Station midt i København og på Langelinie for foden af Den Lille Havfrue. Gruppen Danmarks Samvittighed består af “mere end to, men færre end 100 medlemmer”, lyder meldingen.

Det er ifølge politiet endnu for tidligt at udtale sig om, hvad konsekvenserne kan blive for de personer, der har orkestreret aktionen.


Foto: Danmarks Samvittighed. Se opslaget fra deres side på Facebook ovenfor i artiklen.