Arkivfoto
En sag om seksuelt misbrug og systematisk vold mod børn ryster børneorganisationer, der peger på, at der fortsat er store problemer i myndighedernes håndtering af misbrugssager.
Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en sag om en far fra Horsens.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreHan blev ved landsretten idømt to et halvt års fængsel for seksuelle overgreb mod en datter og systematisk vold mod fem andre børn, mens moren fik en dom på ni måneder for vold.
Det kunne være et tegn på, at de seneste års fokus fra politisk side på overgreb på børn er slået igennem i både kommuner og i retssystemet.
Men detaljer i sagen, som Jyllands-Posten beskriver, viser ifølge flere børneeksperter, at der er lang vej igen, før der bliver taget tilstrækkeligt hensyn til børnenes tarv.
I sagen fra Horsens blev faderen dømt for blandt andet at have misbrugt en datter i konfirmationsalderen, for at have slået børnene med knytnæver og for at have tvunget dem til at spise deres eget opkast.
Men under retssagen blev børnene gjort til kastebolde, idet de skiftevis blev tvangsfjernet og hjemgivet til de tiltalte forældre hele tre gange. Det betød, at børnene under efterforskningen boede hos og var under indflydelse af forældrene.
Børnene skiftede i forløbet forklaringer til forældrenes fordel, og retten tilsidesatte til sidst deres ændrede forklaringer som “konstruerede og utroværdige”, skriver Jyllands-Posten.
Sagen får den tidligere direktør i Socialstyrelsen Knud Aarup til at rette en skarp kritik af den måde, udsatte børn bliver behandlet på.
– Jeg er nødt til at sige, at vi desværre ikke er nået ret langt de seneste 30 år. Vi har ikke grundlæggende forbedret vores indsats over for anbragte børn, siger Knud Aarup, der selv har været socialchef i Horsens inden den aktuelle sag – han var direktør i Socialstyrelsen 2012-2015.
Også Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer behandlingen af børnene.
Hos Horsens Kommune understreger direktør for afdelingen Velfærd og Sundhed, at kommunen reagerede straks efter den første underretning i sagen.
/ritzau/