Samlet pris for nye kampfly bliver 56 milliarder kroner


Handout. F-35 Joint Strike Fighter på Lockheed Martin fabrik i Fort Worth, Texas.


Selv om Danmark skal købe nye kampfly, så lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke op til at øge Forsvarets budget.

På et pressemøde i Statsministeriet torsdag fastslår statsministeren, at det vil koste Danmark 20 milliarder kroner at købe de 27 F-35-kampfly, som regeringen lægger op til. Pengene skal tages fra Forsvarets budget, oplyser Lars Løkke Rasmussen.

De samlede omkostninger bliver ifølge forsvarsminister Peter Christensen 56,4 milliarder kroner. Bag prisen er anskaffelse, fremtidige driftsudgifter og en risiko, som regeringen har lagt ind, lyder det fra forsvarsministeren.

Iagttagere har ellers advaret om, at Forsvarets budget er så hårdt presset, at der ikke vil være råd til også at finansiere kampfly, uden at det går ud over muligheden for at deltage i internationale operationer.

Men den bekymring afviser Peter Christensen.

Han lægger vægt på, at Forsvaret allerede er blevet opgraderet på en række andre områder, så der er mulighed for at prioritere den såkaldte ramme for materielanskaffelse i Forsvarets budget til netop kampfly.

Han peger på, at søværnet har fået nye fregatter, hæren har fået nye pansrede mandskabsvogne, artilleri og opgradering af kampfly. Derfor er det muligt at finansiere flyene inden for det eksisterende budget.

– Hovedandelen af de 20 milliarder kroner, som det koster at anskaffe flyene, vil blive fundet ved at udmønte materielrammen de næste cirka 10 år.

– Og så er der en mindre del, som skal findes ved effektiviseringer. Det er min ambition, at det skal ske, uden at det går ud over Forsvarets mulighed for at deltage i internationale operationer, siger Peter Christensen.

Han lægger op til, at der skal effektiviseres for omkring 400 millioner kroner. Det kan blandt andet ske ved at skære i Forsvarets interne rejseaktivitet og brug af konsulenter, mener han.

/ritzau/