København lukker lokaler for Hizb ut-Tahrir


Arkivfoto – fra Hizb ut-Tahrir møde på Nørrebro i København.


Efter flere års tilløb smækker Københavns Kommune nu døren i for den islamistiske og antidemokratiske organisation Hizb ut-Tahrir. Det skriver netavisen Altinget.

Dermed er det slut med at sprede budskaber med udfald mod jøder, homoseksuelle og vestligt demokrati fra Nørrebrohallen og andre skatteyderfinansierede lokaler, hvor den omstridte organisation hidtil har kunnet leje sig ind.

– Jeg er en glad og lykkelig mand. Nu kan vi endelig udelukke ekstremistiske og demokratiundergravende organisationer fra at bruge kommunens lokaler, konstaterer Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), over for Altinget.

Udelukkelsen af Hizb ut-Tahrir bliver en af de konkrete konsekvenser af regeringens nye aftale med Socialdemokraterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti om at dæmme op for ekstremistiske, religiøse forkyndere.

Aftalen medfører, at der nu skal gennemføres ændringer i folkeoplysningsloven og reglerne om kommunalfuldmagten, så det i fremtiden ikke er muligt for kommunerne at yde støtte eller låne eller leje lokaler ud til foreninger, der underminerer demokratiet og de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.

Kulturminister Bertel Haarder (V) bekræfter over for Altinget, at de nye regler blandt andet vil ramme Hizb ut-Tahrir.

– Nu lukker vi for det varme vand – både når det gælder folkeoplysningsmidler, og når det gælder lokaler. Men det gælder ikke kun Hizb ut-Tahrir. Det kan også være andre, for eksempel Grimhøjmoskeen. Eller nazister.

– Regeringen vil ikke være til grin for egne penge. Nu sikrer vi os, at kommunerne i fremtiden ikke kan komme i en situation, hvor de bliver tvunget til at udbetale folkeoplysningsmidler eller låne eller leje lokaler ud til foreninger, der arbejder aktivt for at afskaffe vores demokrati, siger Bertel Haarder til Altinget.

Det er ikke lykkedes Altinget at få en kommentar til sagen fra Hizb ut-Tahrir.

/ritzau/