Beviser mod dansk nazist er forsvundet fra Statens Arkiver


Arkivfoto


Dokumenter med centrale oplysninger om den tidligere danske nazist Helmuth Leif Rasmussen er forsvundet fra Statens Arkiver.

Det skriver Berlingske.

– Siderne er simpelthen flået ud, siger Martin Magnussen til avisen.

Han er fast gæst på Statens Arkiver og samtidig manden, der i 2012 afslørede danmarkshistoriens største tyveri af dokumenter fra samme arkiv.

Nu advarer han om, at mulige beviser i den verserende sag mod den tidligere danske nazist og Frikorps Danmark-soldat Helmuth Leif Rasmussen er væk.

– Alt det, han fortalte til politiet, lige da han blev anholdt og i dagene efter, findes ikke længere i arkiverne. Som jeg vurderer det, er mere end halvdelen af sagen forsvundet, måske endda nærmere tre fjerdedele, siger han.

Gennem tiden har Martin Magnussen af historisk interesse gennemgået flere hund­rede straffesager mod nogle af de omtrent 6000 Frikorps Danmark-medlemmer, som under Anden Verdenskrig gik i nazisternes tjeneste.

Flere af dem gjorde tjeneste i Waffen SS og i nazistiske udryddelseslejre i udlandet. Efter krigen blev cirka 13.500 danske statsborgere dømt, størstedelen for nazistisk krigstjeneste med en minimumstraf på to års fængsel. Derudover blev 46 dødsdomme eksekveret.

Det vakte opsigt, da den israelske nazijægerchef, Efraim Zuroff, sidste år anmeldte en dengang 90-årig dansker, Helmuth Leif Rasmussen, for krigsforbrydelser i udryddelseslejren ved Bobruisk i Hviderusland.

Den danske SS-vagt vidnede efter krigen mod sin overordnede befalingsmand, som stod tiltalt for at dræbe en jødisk mand i lejren med en geværkolbe.

Men vidneudsagnet til politiet, som er gengivet i bogen “En skole i vold” af Therkel Stræde og Dennis Larsen, afslørede samtidig Helmuth Leif Rasmussens egen rolle som vagt i lejren.

I 2012 blev to personer med tilknytning til både rockergruppen Hells Angels og nazisamlermiljøet afsløret i systematisk tyveri af materiale fra læsesalen på Statens Arkiver.

/ritzau/