Kopi af frihedskæmpernes panservogn V3 på gaden i Frederiksværk

FREDERIKSVÆRK: Man startede med en undervogn i 2019, og i dag - d. 5 maj 2021 - rullede en tro kopi af panservognen V3 ud af porten på Stålvalseværket i Frederiksværk.

V3 kopien er 100% hjemmebygget, ligesom den originale V3 som i dag står på Frihedsmuseet, og det er en gruppe af entuiaster med Per Larsen i front som har fået den ikoniske vogn ud at rulle. Navnet på panservognen V3 var en særlig hilsen til Hitler og hans hemmelige våben, de frygtede V1 og V2 bomber, der havde spredt død og ødelæggelse.

Netop på dagen for Danmarks befrielse for 76 år siden rullede V3 så ud af porten til Stålvalseværket i Frederiksværk, det samme sted den ægte V3 rullede ud fra på befrielsesdagen i 1945. V3 kører i dag rundt i Frederiksværk / Hundested for at hilse på hos de mange sponsorer - og ikke mindst for at blive vist frem. Sammen med V3 kører en række veteranbiler med på turen.

Gennemhullede hus i Asserbo
Vognen viste sig at være værdifuld, idet den bla. deltog i kampen mod Lorentzen-gruppen i Asserbo, en flok på ialt 22 danske nazister som havde arbejdet for det tyske HIPO og nu nægtede at overgive sig da frihedskæmperne ankom for at anholde dem. Herefter kom det til voldsomt skyderi mellem panservognen V3 og de stædige nazister.

Frihedskæmperne havde omringet sommerhuset i Asserbo, og der blev afgivet et varselsskud og råbt til Lorentzengruppen at de skulle komme ud med hænderne i vejret. Efter et stykke tid lød der skud fra sommerhuset, og det blev besvaret med en ordentlig maskingeværsalve fra panservognen som i den grad gennemhullede sommerhuset - og her måtte de tidligere så brutale nazister overgive sig med lederen, Jørgen Lorentzen i spidsen.

Inde i huset lå flere af de danske nazister dræbt af salven fra maskingeværet på V3, mens andre lå hårdt såret, nazigruppens eneste kvindelige medlem, Anna Lund, havde fået sin ene arm skudt af af salven fra V3. En af enkelt af de danske nazister havde dog taget sit eget liv, idet han havde gemt sig i et skab og her skudt sig selv i hovedet.

Dette var den eneste kamp som V3 reelt udkæmpede og her viste det sig da også at nok var V3 bygget af skibsplader - men helt skudsikker var den nu ikke.