Haarder kalder udstilling om døde terrorister “vanvittig”


To selvmordsbomberne i Bruxelles den 22. marts var brødrene El Bakraoui. De var kendt af politiet fra bandemiljøet men ikke fra radikaliserede kredse.


Allerede en måned inden at en udstilling med titlen “Martyrmuseum” åbner i København, får den betegnelser som “pervers” og “vanvittig” med på vejen, skriver Politiken.

I “Martyrmuseum” bliver eksempelvis billeder af terroristerne fra angrebet 11. september 2001 i USA udstillet side om side med andre historiske personer, der er gået i døden for deres overbevisninger.

Det gælder blandt andre den græske filosof Sokrates og den polsk-tyske revolutionære socialist Rosa Luxemburg, der blev myrdet i 1919.

– I Danmark har vi svært ved at forestille os at gå i døden for noget som helst. At flyve ind i Twin Towers, skyde mennesker på Bataclan og sprænge sig selv i luften i Bruxelles i troen på en bedre verden. Derfor åbner vi et museum, hvor disse mennesker indgår i udstillingen, siger Ida Grarup, der er en del af kunstnergruppen The Other Eye of The Tiger, som står bag udstillingen i Kødbyen i København, til Politiken.

Det er teatret Sort/Hvid, der lægger lokaler til, og teatrets kunstneriske leder, Christian Lollike, har tidligere skabt debat med et teaterstykke om Anders Behring Breivik.

– Vi har arbejdet ud fra tanken om, at vi alle er helte i vor egen historie, siger Ida Grarup.

Men den heltevinkel køber blandt andre kulturminister Bertel Haarder (V) ikke.

– Jeg er forarget over, at de sætter en bundhæderlig socialist som Rosa Luxemburg i samme kategori som selvmordsbombere og terrorister. Man kunne lige så godt sætte dem i samme kategori som frihedskæmpere, siger Bertel Haarder til Politiken og kalder ideen for “vanvittig”.

Formanden for Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm, kalder udstillingen “pervers”. Hverken hun eller Bertel Haarder har dog set udstillingen, der først åbner 26. maj.

Udstillingen vil bestå af billeder og såkaldte reproduktioner af autentiske genstande.

Det betyder for eksempel, at man vil kunne se en handske magen til den, som brødrene el-Bakraoui brugte, da de 22. marts sprængte sig selv i luften og dræbte mindst 17 uskyldige mennesker i lufthavnen i Bruxelles.

/ritzau/