USA beskylder russisk kamppilot for hasarderet “tønderul”


Foto: US Navy


Et russisk fly har ifølge amerikanske oplysninger igen fløjet faretruende nær et amerikansk militærfly i internationalt luftrum. Den seneste episode fandt sted fredag over Østersøen, lyder det fra USA’s forsvarsministerium.

Et russisk kampfly af typen SU-27 nærmede sig “på usikker og uprofessionel måde” et amerikansk rekognosceringsfly. Under 30 meter adskilte de to maskiner, da de var tættest på hinanden, hævder det amerikanske militær.

En talsmand for forsvarsministeriet i USA siger ifølge CNN, at manøvren drejede sig om et såkaldt “tønderul”, hvor den russiske pilot har ladet sit fly foretage en fuld rotation over det amerikanske fly.

Ikke alene kunne manøvren ifølge Pentagon-talsmand Bill Urban have fået alvorlige konsekvenser for besætningerne.

– Endnu vigtigere, disse usikre og uprofessionelle handlinger fra en enkelt pilot har potentiale til unødigt at eskalere spændingerne mellem landene, udtaler han i en meddelelse.

Ifølge Pentagon havde det amerikanske fly på intet tidspunkt krænket det russiske luftrum.

Der har de seneste måneder været flere meldinger om lignende episoder mellem militærfly fra Rusland og fly eller skibe fra vestlige lande.

Tidligere denne måned brølede russiske fly snert forbi en amerikansk destroyer i Østersøen. Et foto offentliggjort af Pentagon viser et angiveligt russisk fly, der i meget lav højde flyver hen over skibets bov.

– Der har været adskillige episoder i det seneste år, hvor russiske militærfly er kommet så tæt på anden luft- og skibstrafik, at det har rejst alvorlige sikkerhedsbekymringer. Vi er meget bekymrede over den adfærd, udtaler talsmand Bill Urban.

Rusland forsvarede den foregående episode med, at USA for at spille med musklerne havde ladet destroyeren sejle tæt på Ruslands maritime grænse i Østersøen. Rusland advarede samtidig om, at dets militær ville reagere på eventuelle fremtidige hændelser.

/ritzau/Reuters