Efter 16 ugers grænsekontrol: 3.166 asylansøgere


Arkivfoto

Der er den seneste uge registreret 63 asylansøgere i Danmark. Det bringer det samlede antal asylansøgere i 16 uger med grænsekontrol op på 3166 personer.

Opgørelsen bygger på registreringer af asylansøgere i politiets system, Polsas. Tallene er forbundet med en vis usikkerhed, da der løbende sker efterregistreringer.

I den første uge med grænsekontrol blev der registreret 640 asylansøgere. Siden er antallet dalet støt.

Således har det ugentlige asyltal siden uge 12 været tocifret, bortset fra forrige uge, da antallet sneg sig over 100. Heraf var kun syv personer fra Syrien, mens 24 var fra Afghanistan og tre fra Irak. De øvrige 70 er fra andre lande eller statsløse.

I sidste uge kom kun fem syrere, to irakere og 16 afghanere. 40 udlændinge kom fra andre lande. Færre søgte asyl i Danmark og i de øvrige nordeuropæiske lande, da Østrig i uge syv satte kvoter for, hvor mange der dagligt må krydse grænsen.

Østrigs beslutning i februar fik flere lande på Balkan-ruten som Makedonien til at lukke grænsen helt. Det har fået visse flygtninge til at vælge andre ruter - som Italien - for at komme til Europa.

Trods grænselukninger og asylstramninger i Danmark og nabolandene er asyltallet stadig højere end i samme periode sidste år.

En anden ubekendt faktor er EU's aftale med Tyrkiet om at tilbagesende personer, der krydser Middelhavet fra Tyrkiet til de græske øer, mens EU til gengæld tager syriske flygtninge direkte fra Tyrkiet. Aftalen trådte i kraft 19. marts.

Regeringen venter, at 25.000 flygtninge og migranter kommer til Danmark i år. Men prognosen er behæftet med stor usikkerhed, har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) flere gange understreget.

/ritzau/