Arkivfoto
To af de tre chefer i Skat, der er sendt hjem efter afsløringen af milliardsvindlen med dansk udbytteskat, frygter, at de bliver ofret bag lukkede døre.
Derfor kræver de fuld offentlighed om de tjenstlige forhør, der til efteråret skal placere det endelige ansvar i sagen.
Det skriver Politiken onsdag.
Ifølge tjenestemandsloven skal afhøringerne ellers foregå bag lukkede døre, men reglerne er først og fremmest skabt for at beskytte statens tjenestemænd mod offentlige skueprocesser.
De tre skattechefer blev sidste år sendt hjem efter afsløringen af skandalesagen om svindlen med udbytteskat, hvor staten er blevet snydt for mindst 9,1 milliarder kroner.
Statsrevisorerne har udtrykt skarp kritik i sagen af både departementet i Skatteministeriet og den øverste ledelse i Skat. Men skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fastholdt, at de tre hjemsendte medarbejdere har det konkrete ansvar.
Det får de hjemsendte til at frygte, at de er dømt på forhånd.
– Jeg er den eneste fra det øverste ledelseslag i Skat, der bliver stillet til ansvar, de to andre er længere nede i hierarkiet, siger den nu hjemsendte inddrivelsesdirektør, Jens Sørensen, i et interview med Politiken.
– Det har jeg det ikke godt med, slet ikke når man lægger op til, at mit ansvar skal vurderes i en meget lukket proces, hvor det er Skat, der beslutter, hvad der skal undersøges, og hvilke vidner der skal føres.
Den anden hjemsendte skattechef foretrækker indtil videre at være anonym. Men ifølge hans advokat, Stine Gry Johannesen, skal Skats øverste ledelse og Skatteministeriet ikke slippe af sted med at hænge hele ansvaret op på en enkelt direktør og to underordnede skattechefer.
– Får vi åbenhed om processen, kan man ikke bare ofre de her tre chefer i det dunkle lys og lade alle andre gå fri, siger advokaten til Politiken.
Den sidste af de tre hjemsendte folk i Skat har endnu ikke besluttet, om vedkommende tilslutter sig kravet om åbne forhør.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) afviser at kommentere personalesager, men skriver i en mail til Politiken:
– Jeg vil selvfølgelig tage stilling til det, hvis jeg får en konkret henvendelse.
/ritzau/