FBI tippede Københavns Politi om danske dopingsælgere


Arkivfoto


Det var det amerikanske forbundspoliti, som kom med det afgørende tip, om at danskere kunne stå bag storstilet salg af doping på nettet.

Men sagen var langt fra grydeklar. Københavns Politi oprettede falske profiler på nettet, tjekkede numre på forsendelser, sendte skygningshold ud på gaderne og andet for at indkredse de mistænkte.

Like localeyes.dk på Facebook

– Det har været en kompliceret efterforskning, siger senioranklager Andreas Christensen i Københavns Byret fredag, hvor tre mænd er tiltalt i den hidtil største dopingsag i Danmark.

Det var i oktober 2013, at FBI slog til mod handelsstedet Silk Road 1.0, hvor der blev solgt narko og doping på det såkaldt mørke internet.

En server på Island blev beslaglagt. Og her lå oplysninger, som var relevante for dansk politi.

Profilen DiamondDweller chattede om salg til Australien og andre steder. Og forsikrede kunderne om, at ampuller og tabletter ville blive skjult så godt i forsendelserne, at de ikke kunne afsløres af røntgenstråler.

Beskederne indeholdt tracking-numre på forsendelser. Disse blev sammenlignet med pakker, som toldere i Københavns Lufthavn tidligere havde stoppet. Skridtet gav gevinst, fortæller anklageren i byretten.

Derpå fik politiet af en dommer lov til at oprette falske profiler og derfra købe doping både på Silk Road og fra en side på det åbne internet, som reklamerede med at være et online steroid-apotek.

Betalingen skulle sendes i polsk valuta til en bankkonto i Polen, lød svaret.

Frimærket på en af de beslaglagte pakker var købt på et posthus på Østerbro i København. Derefter fik politiet fat i oplysninger om det kreditkort, som var blevet brugt. En polsk bank viste sig at være udsteder af kortet.

Derefter blev et stort antal køb på kortet undersøgt. For eksempel var det blevet brugt hos Harald Nyborg. Et overvågningskamera gav et billede af en mistænkt.

Men brug af kortet i en butik i Lyngby gav for alvor pote. En computer var blevet repareret – og ved at få oplysninger om kundens navn fik politiet endelig fat i en rigtig identitet.

Den mistænkte mand boede dengang i Gentofte. Skygning viste, at han jævnligt opholdt sig hos sin kæreste i det indre København.

Gennem flere diskrete observationer og aflytninger fik politiet samlet flere og flere brikker. Undervejs blev et kamera installeret for at registrere al aktivitet i et kælderlokale på Frederiksberg.

I marts 2015, efter flere måneders efterforskning, blev mændene anholdt. Tiltalen lyder på håndtering af cirka 1,2 millioner dopingenheder, og kravet er fængsel i mere end fire år. Dommen afsiges i maj.

/ritzau/