Apple og FBI fortsætter fejden om at tvangsåbne iPhones


Foto: FBI


De amerikanske myndigheder forsøger igen at vride armen om på Apple med et krav om at få selskabet til at låse en beslaglagt iPhone op i forbindelse med en narkosag.

Tidligere har Apple afvist at hjælpe det amerikanske forbundspoliti, FBI, med at få adgang til en iPhone, der tilhørte en af gerningsmændene bag en massakre i Californien sidste år.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

FBI truede i den forbindelse Apple med en retssag, men så vidt kom det ikke, fordi forbundspolitiet selv skaffede sig adgang til den krypterede telefon.

Nu er endnu en sag så under opsejling.

Sidste efterår forsøgte FBI og det amerikanske narkopoliti at få Apple til at bryde ind i en iPhone, der var konfiskeret fra en mistænkt narkohandler.

Kravet blev tidligere i år afvist af en dommer i New York, men myndighederne har nu taget sagen et trin højere op i retssystemet.

Det fremgår af dokumenter, som justitsministeriet fredag har afleveret til en distriktsdomstol i New York.

Ministeriet kræver, at Apple hiver fotografier, tekstbeskeder og andre digitale informationer ud af den beslaglagte iPhone.

Ligeledes fredag fremgik det af andre retspapirer, at Apple også har afvist at hjælpe politiet med at bryde ind i en iPhone i forbindelse med efterforskning af bandekriminalitet i Boston.

Apple har forklaret sin modstand med, at den amerikanske regerings motiv i virkeligheden er at etablere en retspraksis, som på sigt vil åbne en “bagdør” for myndighederne, så de kan få adgang til alle iPhones.

Sagen har derfor også udviklet sig til en generel kamp for privatliv i den teknologiske verden.

En række selskaber, der normalt betegnes som Apples konkurrenter, støtter formelt it-gigantens principielle modstand i sådanne sager. Det gælder blandt andre Google, Microsoft, Facebook og Snapchat.

Apples advokater er ifølge nyhedsbureauet AFP “skuffede” over, at myndighederne ikke vil give sig med hensyn til sagen fra New York.

Ifølge advokaterne har den mistænkte person allerede erklæret sig skyldig. Oplysningerne fra hans iPhone skal derfor indgå i udmålingen af straffen.

/ritzau/AFP