Ministerie har mørkelagt info om kritisk Irak-interview


Pressemøde i Statsministeriet 3. februar 2004, hvor Anders Fogh Rasmussen svarer på spørgsmål og grundlaget for krigen i Irak.


Et otte år gammelt interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om grundlaget for Irak-krigen skaber nu igen debat, skriver Jyllands-Posten.

Interviewet blev foretaget i 2007 af journalisten Bo Elkjær, efter at han i Ekstra Bladet havde skrevet, at Fogh havde løjet om grundlaget for krigen.

Like localeyes.dk på Facebook

Nu viser det sig, at en række oplysninger om interviewet er blevet mørkelagt i et særligt sikkerhedsarkiv i Statsministeriet, hvor kun dokumenter af en helt særlig karakter bliver opbevaret – for eksempel topfortrolige dokumenter tilbage fra Den Kolde Krig, skriver Jyllands-Posten.

– Det er et problem, fordi vi så aldrig får disse vigtige begivenheder i danmarkshistorien ordentligt belyst, siger professor i historie Bent Jensen, som aldrig før i Danmark har set, at oplysninger om journalisters interview med ministre bliver gemt væk i særlige sikkerhedsarkiver.

Ekspert i offentlighedsloven Oluf Jørgensen er enig:

– Det er en repræsentant fra pressen, som har stillet nogle spørgsmål til en minister, og hvordan det nogensinde skulle blive til en sag om statens sikkerhed, har jeg meget svært ved at forstå, siger han til Jyllands-Posten.

Forundringen deles af tidligere forsvarsminister og justitsminister Hans Engell, der i sin tid var chefredaktør på Ekstra Bladet.

Han er ikke i tvivl om, hvorfor dokumentet om det kritiske interview er gemt langt væk. Det skyldes, forklarer han over for Jyllands-Posten, at grundlaget for Irak-krigen dengang og nu stadig er et “sprængfarligt emne”.

Ifølge Statsministeriet er det mørkelagte dokument internt og udarbejdet i forbindelse med Bo Elkjærs interview med den daværende statsminister, men ministeriet understreger, at det ikke indeholder “nærmere oplysninger om enkeltpersoner, herunder journalister”.

Ministeriet skriver samtidig, at materialet i sin tid “formentlig” er havnet i sikkerhedsarkivet, fordi det handler om forhold, der blandt andet vedrører “statens sikkerhed”.

/ritzau/