20 afviste asylansøgere strandet på asylcentre i ti år


Arkivfoto


I over ti år har 20 afviste asylansøgere levet på asylcentre med ganske få penge og uden udsigt til at blive en del af samfundet.

Mange asylansøgere nægter at tage hjem, og med det store antal flygtninge, der for tiden kommer til landet, vil tallet kun blive større, vurderer centerchef Richard la Cour fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter overfor Berlingske.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

– En del af de lande, der er fremherskende i øjeblikket, er de lande, vi har problemer med, og det vil selvfølgelig påvirke antallet af udlændinge i aktuel udsendelsesposition, siger han til avisen.

106 afviste asylansøgere er blevet i Danmark i mere end fem år, viser tal fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter. 20 er blevet i Danmark i over ti år.

I august var størstedelen af de mennesker, som søgte asyl i Danmark, syrere og eritreer. De får i de fleste tilfælde asyl. Men i slutningen af året kom stadig flere iranere, irakere og afghanere til Danmark. De får væsentlig sjældnere tilkendt asyl.

Siden 2009 er antallet af personer, som er i såkaldt “udsendelsesposition”, steget markant.

I 2009 var der 510 afviste asylansøgere i Danmark, 17. februar i år var tallet 1364. Den største gruppe er iranere, der udgør 162 af de afviste asylansøgere, efterfulgt af somaliere, russere og afghanere.

Sidste år kom omkring en million flygtninge og migranter til Europa. Fredag har EU indgået en aftale med Tyrkiet, som skal bremse strømmen af migranter fra Tyrkiet til de græske øer.

Efter søndag vil alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer, blive sendt tilbage til Tyrkiet. For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

/ritzau/