Færre danskere køber sort arbejde


Arkivfoto


Stigende fokus på snyderiet, mere lovgivning og så en lille frygt for at blive opdaget.

Det er ifølge forskere fra Rockwool Fonden grunden til, at færre danskere køber sort arbejde, som en ny undersøgelse fra fonden viser.

Det skriver Finans.

Fra 2010 til 2014 er antallet af danskere, der købte sort arbejde, faldet fra 50 procent til 40 procent. Samtidig arbejder dem, der udfører sort arbejde, i færre timer.

Og det er et ret markant fald, siger forsker Camilla Hvidtfeldt til Finans.

– Vi kan se, at der er sket et fald over hele indkomstlinjen, så faldet er sket hos både høj- og lavindkomstgrupperne, dog er det den første gruppe, der køber mest.

Både hos Håndværksrådet og Dansk Byggeri glæder man sig over faldet i købet af sort arbejde, men begge organisationer påpeger, at det stadig er en høj andel, der køber.

– Jeg tror ikke faldet skyldes, at der er sket en moralsk oprustning, men nærmere at det er en effekt af de forskellige initiativer, der tidligere er indført.

– Derfor bør man stille større politiske krav, så det bliver svære at købe sort arbejde, og vi så gerne, at den digitale grænse på 10.000 kroner blev sænket, siger Frank Korsholm, politisk chef i Håndværksrådet, til Finans.

Grænsen henviser til, at regninger over 10.000 kroner skal betales elektronisk for at mindske risikoen for sort arbejde.

Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri Torben Liborius mener, at der i dag er et større fokus på fællesskabet, og at sort arbejde snyder alle.

– Vi betragter sort arbejde som et seriøst og reelt problem, og det, at man fjernede muligheden for, at Skat kan kontrollere, synes vi er et ærgerligt skridt, siger Torben Liborius til Finans og henviser til den præventive effekt, risikoen ved et besøg fra Skat kan have.

Frisører er de mest efterspurgte til at lave sort arbejde. Derefter kommer blandt andre elektrikere, mekanikere og tømrere, viser undersøgelsen.

/ritzau/