El-Hussein til ven: Ikke meningen at Nørgaard skulle dø


Sådan så indgangspartiet til Krudttønden ud dagen efter angrebet, søndag den 15. februar 2015.


Det var ikke meningen, at Finn Nørgaard skulle dø ved Krudttønden. Det fortalte Omar el-Hussein til den nu terrortiltalte BH. Oplysningerne er kommet frem torsdag i Københavns Byret, hvor 26-årige BH afgiver forklaring.

Ordene fra el-Hussein faldt, mindre end to timer efter angrebet mod Krudttønden. Det var i området nær bebyggelsen Mjølnerparken, at el-Hussein fortalte til BH, at drabet på Finn Nørgaard ikke var tilsigtet.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

– Han fortæller, at det ikke var ham, der skulle dø. Det skulle ham, der var der, muhammedtegneren (Lars Vilks, red.), fortæller BH i retten.

Sammen med tre andre mænd er BH tiltalt for at have medvirket til terror i forbindelse med el-Husseins angreb mod synagogen. Ikke mod Krudttønden.

55-årige Finn Nørgaard blev skudt og dræbt af Omar el-Hussein uden for kulturhuset Krudttønden om eftermiddagen den 14. februar sidste år. Nørgaard traf den bevæbnede mand, som var på vej til at angribe et debatarrangement med muhammedtegneren Lars Vilks.

Siden affyrede el-Hussein mindst 28 skud mod Krudttønden. En stribe politifolk blev såret.

BH fortæller i retten, at Omar el-Hussein var meget ked af, at Finn Nørgaard var blevet dræbt.

BH mødte Omar el-Hussein i området nær Mjølnerparken i timerne efter angrebet. De andre tiltalte i sagen var også til stede.

El-Hussein gav på et tidspunkt gerningsvåbnet fra Krudttønden, et M95-automatgevær, til BH. BH har fortalt, at han ikke ville have det, og at han smed det fra sig i området.

Anklagemyndigheden mener, at han og den 21-årige LE decideret hjalp el-Hussein med at skjule våbnet, men det afviser BH pure.

I timerne efter angrebet mod Krudttønden havde el-Hussein og de tiltalte i sagen tæt kontakt. Anklagemyndigheden mener, at kontakten var så tæt, at de tiltalte skal straffes for medvirken til angrebet på synagogen.

Ifølge anklagemyndigheden burde de tiltalte have erkendt risikoen for, at Omar ville udføre et nyt angreb. Det gjorde han. Over midnat angreb el-Hussein synagogen og dræbte endnu en mand, den 37-årige Dan Uzan.

De tiltalte nægter sig skyldige i alle anklager om medvirken til terror og bortskaffelse af gerningsvåbnet.

Der ventes dom i sagen til september.

/ritzau/