Terrortiltalt i retten: Folk dør – folk bliver skudt


Politiet ransager netcafeen Powerplay på Nørrebro den 15. februar 2015.


Tre terrortiltalte mænd sad på netcaféen Powerplay på Nørrebro og læste om angrebet på kulturhuset Krudttønden den 14. februar sidste år. Det fortæller en af de tiltalte, 26-årige BH, torsdag i Københavns Byret.

Han er sammen med tre andre tiltalt for medvirken til terror ved at have tilskyndet Omar el-Hussein til at angribe synagogen i Krystalgade. Ved angrebet blev 37-årige Dan Uzan dræbt, og to politifolk blev såret. Alle nægter sig skyldige i terroranklagen.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det er dag fem i retssagen mod de fire. Som de øvrige dage går meget af bevisførelsen med afspilning af overvågningsvideo. Video fra Powerplay optaget omtrent en time efter angrebet på Krudttønden, viser tre af de tiltalte sidde på stedet omkring en computer.

Digitale spor viser, at netop den computer på netop det tidspunkt tilgik flere nyhedshjemmesider. Og på det tidspunkt bugnede siderne af nyheder om og billeder af angrebet mod Krudttønden.

– Det er ikke vigtigt for os. Folk dør. Folk bliver skudt. Det er sket før. Skal jeg græde eller hvad, lyder det fra BH i retten.

Hans ord er en reaktion på anklager Sidsel Klixbülls spørgsmål. Hun vil vide, hvad de tre talte om foran computeren. Hun spørger også ind til, hvorfor de griner, hvis de læser om angrebet på kulturhuset.

– Vi tænker, at det er voldsomt, det der er sket, og at han er sindssyg, ham, der har gjort det, fortæller BH.

BH er den næstældste af de fire tiltalte. Han er opvokset på Nørrebro i København og har været medlem af banden Brothas. Han er tidligere dømt, blandt andet for besiddelse af skydevåben.

BH og de andre tiltalte er venner. Og inden de blev anholdt i sagen var de sammen næsten dagligt. BH fortæller desuden, at han også udmærket kendte Omar el-Hussein.

– Han var en, jeg hilste på, men ikke en, jeg var sammen med, fortæller BH.

Afhøringen af BH vil efter planen vare to dage. Efter torsdagens retsmøde bliver der dog en længere pause i retssagen. Den fortsætter først midt i april. Afslutningen på sagen har endnu længere udsigter. Der ventes først dom mod slutningen af september.

/ritzau/