Lækket liste fra IS belaster tiltalt i dansk terrorsag


Arkivfoto


En omfattende læk af fortrolige dokumenter fra Islamisk Stat, IS, belaster nu hovedpersonen i Danmarks første retssag om en persons tilslutning til den ekstremistiske bevægelse.

Det skriver Politiken.

Like localeyes.dk på Facebook

Lækagen, som flere internationale medier omtalte i sidste uge, rummer 22.000 dokumenter med blandt andet spørgeskemaer, som mindst 1736 IS-krigere har udfyldt for at blive indrulleret i bevægelsen.

Hidtil er to danske dæknavne blevet nævnt i forbindelse med lækagen, men i dokumenterne optræder hele 12 danske krigere, skriver Politiken. Avisen har kunnet bekræfte identiteten på mindst syv af dem.

Blandt dem er den 23-årige tyrkiskdansker EC, der i december som den første hidtil i Danmark blev tiltalt efter den såkaldte terrorparagraf for at lade sig hverve af Islamisk Stat til at begå terrorhandlinger.

Sagen kan koste den tiltalte statsborgerskabet og seks års fængsel og desuden få principiel betydning for fremtidige retssager mod danske syrienkrigere.

Ifølge dokumentet ankom EC til Islamisk Stats territorium 2. september 2013, nogle måneder efter at han ifølge tiltalen rejste til Syrien. I spørgeskemaet angives EC’s funktion som “kriger”, dog uden at have kamperfaring.

De nye oplysninger kan blive vigtige i den kommende retssag, vurderer professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard:

– Dommere skal bruge deres erfaring og sunde fornuft til at afgøre kvaliteten og vægten af et bestemt bevis. Retten vil så anlægge en helhedsvurdering, og i den forbindelse kan det sagtens tænkes, at oplysningerne i IS-dokumentet vil være egnet til at underbygge tiltalen, siger Jørn Vestergaard til Politiken.

Statsadvokat i København Lise-Lotte Nilas ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger i sagen, men har tidligere sagt til Politiken, at anklagemyndigheden “mener at kunne bevise, at tiltalte har ladet sig hverve til en terrororganisation”.

/ritzau/