Nu begynder terrorsagen mod fire personer


Gerningsmanden Omar el-Hussein er død. Men anklagemyndigheden vil stille fire mænd til ansvar for hans handlinger. Torsdag går sagen i gang ved Københavns Byret. De fire er tiltalt for medvirken til terrorisme. Arkivfoto

Mere end et år efter at filmmanden Finn Nørgaard og vagten Dan Uzan blev skudt og dræbt ved henholdsvis kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København, skal sagen for retten.

Gerningsmanden Omar el-Hussein er død. Men anklagemyndigheden vil stille fire mænd til ansvar for hans handlinger. Torsdag går sagen i gang ved Københavns Byret. De fire er tiltalt for medvirken til terrorisme.

Like localeyes.dk på Facebook

- Temaet bliver klart et spørgsmål om, hvornår Omar beslutter sig for at udføre handlingerne ved synagogen, og om de tiltalte efter det tidspunkt har hjulpet ham og haft kendskab til sådan en plan, lyder det fra advokat Michael Juul Eriksen, der i sagen forsvarer 23-årige IA.

Anklagemyndigheden har opgivet at stille mændene til ansvar for angrebet på Krudttønden. Det har de ellers også været sigtet for. Sagens terrordel drejer sig udelukkende om drabet på Dan Uzan og drabsforsøg på to betjente ved synagogen.

Isoleret set er det småting, som de tiltalte ifølge anklagemyndigheden rent faktisk har gjort. De har givet el-Hussein en hættetrøje og en skuldertaske og betalt en regning på en internetcafé, lyder det i sagens anklageskrift.

LÆS OGSÅ: PORTRÆT: Nørrebro-knægten der begik terror
Derudover har de givet ham noget ammunition af mærkerne Geco og CBC Luger, lyder det i tiltalen.

Men det komplicerede juridiske begreb, der kaldes medvirken, spiller en stor rolle i sagen. Og det er det, som skal få mændene gjort medansvarlige for selve angrebet ved synagogen.

- Sådan som anklageskriftet er formuleret, så bliver det centralt, hvordan medvirkensbegrebet skal fortolkes. Især spørgsmålet om, hvor meget eller hvor lidt der skal til, for at man kan tale om medvirken, siger Mette Grith Stage, der i sagen forsvarer 20-årige LE.

Det er en opfattelse, som også deles af advokaterne Berit Ernst og Jesper Storm Thygesen. De repræsenterer i sagen henholdsvis 26-årige BH og 31-årige MR. Berit Ernst fremhæver desuden, at de fires individuelle roller bliver et centralt tema.

- Såfremt én af de tiltalte har overdraget ammunition, så må man jo ind og kigge juridisk set på, om man kan tale om, at de andre er ansvarlige for den handling, siger hun.

Ifølge senioranklager Bo Bjerregaard er det desuden helt centralt, at de fires handlinger er sket efter angrebet på Krudttønden.

I det lys skal handlingerne ifølge Bjerregaard ses som en tilskyndelse til angrebet på synagogen. Det er strafbart, og derfor bør de dømmes for terror.

Sagen kommer til at køre over 30 dage. Der forventes at falde dom sidst i september.

/ritzau/