Tyrkiet vil have dobbelt så mange penge som aftalt


Arkivfoto


Tyrkiet har på et topmøde med EU bedt om dobbelt så mange penge som hidtil aftalt til støtte for flygtninge i Tyrkiet.

Men til gengæld tilbyder den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, også EU en langt større hjælp end hidtil med at håndtere flygtninge- og migrationskrisen.

Det er den overraskende udvikling mandag aften under topmødet i Bruxelles, der er indkaldt, fordi EU vil have Tyrkiet til at levere bedre resultater på en handlingsplan aftalt i november om at dæmme op for strømmen af flygtninge og migranter til Europa.

– De har bedt om ekstra tre milliarder euro frem til 2018, siger Europaparlamentets formand, Martin Schulz, på et pressemøde mandag.

I forvejen har EU lovet Tyrkiet tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner) til hjælp for syriske flygtninge i Tyrkiet i år og næste år.

– Tyrkerne tilbyder mere, men de forlanger også mere. Det er mere ambitiøst på alle områder, siger en EU-embedsmand med kendskab til forhandlingerne.

En højtstående diplomat fra et af EU-landene siger, at Tyrkiet i princippet pludselig har erklæret sig parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland.

Det gælder også de syriske flygtninge. Men hvis en syrer sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet, skal EU-landene tage en anden syrisk flygtning fra Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

På forhånd var det forventningen, at Tyrkiet på topmødet ville love at tage alle økonomiske migranter tilbage.

– Der er en masse nye forslag på bordet, som der ikke er klarhed over konsekvenserne af. Meget er kun i løse overskrifter, uden at man ved, hvad der er nedenunder. Det gør det meget svært inde på topmødet, siger diplomaten.

Ud over flere penge ønsker Tyrkiet også at få fremskyndet forhandlingerne om visumfrihed for tyrkere, der vil til EU.

Visumfriheden skulle efter planen begynde fra oktober, men Tyrkiet vil have den fremskyndet til at gælde fra juni.

Samtidig ønsker Tyrkiet, at der bliver åbnet flere kapitler i landets langstrakte udvidelsesforhandlinger med EU.

Men det er Cypern imod, og flere andre EU-lande synes også, at det kan være et forkert signal at sende umiddelbart efter, at de tyrkiske myndigheder i weekenden har overtaget kontrollen med Tyrkiets største avis, den regeringskritiske Zaman.

– Der er spillet nogle ting på bordet, der lyder spændende, men som der også er rigtig mange spørgsmål til, siger den højtstående diplomat.

En centralt placeret EU-embedsmand siger, at det er uklart, om topmødet mellem EU og Tyrkiet ender med en ny aftale mandag aften, eller om Tyrkiet også bliver inviteret til et allerede planlagt EU-topmøde i Bruxelles torsdag og fredag i næste uge.

– Men alle er enige om, at det er et seriøst forslag, som Tyrkiet har lagt frem. Og det skal behandles seriøst, siger EU-embedsmanden.

/ritzau/